Valami készül Craiovában

Horváth Krisztián   ·   2013.08.28. 13:00
00

A craiovai Softronic vállalat műhelyében idén ősszel mutatják be az első, Romániában legyártott villamos motorvonatot. A vonat a Hyperion nevet fogja viselni, maximális sebessége 160 kilométer per óra lesz. Felépítése egyszerű: két vonófejből és két kocsiból áll majd.

Középen Ion Prioteasa, a készülőben levő motorvonat előtt

„Meglátogattuk a Softronic üzemét, és láttuk, hogyan körvonalazódik az új vonat gyártása, egy rendkívüli projekt, amelyhez hasonló eddig nem volt Romániában” – nyilatkozta Ion Prioteasa, a romániai Dolj megye (ennek székhelye Craiova) prefektusa, egy üzemlátogatás után.

Érdekes ez a szivárványszínű-hullámvonalas festés

„Nagy boldogság lenne, ha láthatnánk, ahogyan egy napon ez a Craiovában legyártott vonat összekötné Olténia régió nagyobb városait – mondta még a prefektus, hozzátéve, a Hyperion prototípusán már két éve dolgoznak. A vonat gyártása a román kormánynak a versenyképesség fejlesztésére létrehozott, 14 millió lej (941 millió forint) értékű projektjében valósul meg. A tervek szerint az elkészült motorvonatot 2014-ben egy, eddig még meg nem nevezett magántársaság állítja üzembe.

Forrás: http://www.libertatea.ro/

Kapcsolódó hírek