Sűrűbben jár a HÉV Csepelre

iho/közút   ·   2012.09.24. 14:22

A Csepelen történt közösségi közlekedési változásokról dr. György István főpolgármester-helyettes, Németh Szilárd csepeli polgármester és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója közösen számolt be hétfőn délelőtt – tájékoztat a BKK közleménye.

Szeptember 24-én, hétfőn üzemkezdettől Csepel Önkormányzata kezdeményezésére, az egészségügyi intézmények és a bevásárlóhelyek kedvezőbb elérhetősége érdekében módosított útvonalon és megállóhelyek érintésével közlekedik a 71-es autóbusz. Az új útvonal és megállóhelyek kijelölésével mindkét irányban megszűnik az autóbusz-forgalom a Katona József utca Táncsics Mihály utca és Kolozsvári utca közötti szakaszán, az itt elhelyezkedő megállók helyett a továbbiakban a 71-es buszokra a keresztező utcákban újra üzembe helyezett megállókban lehet felszállni. A változás keretében, szintén Csepel Önkormányzatának kérésére, a Kolozsvár utcai, a templom mellett elhelyezett megállóhelyek nevét Görögkatolikus templomra nevezték át.

A közösségi közlekedés előnyben részesítése érdekében a Kolozsvári utcában a Katona J. u. – Széchenyi I. u. közötti szakaszon megszűnt a jobbkéz-szabály, ezért a Kolozsvári utcán közlekedő járműveknek – így a 71-es busznak is – elsőbbségük van az útkereszteződésekben.

A Csepelen lakók közlekedésének megkönnyítése érdekében Németh Szilárd, Csepel polgármestere kezdeményezte a H7-es HÉV járatainak sűrítését is. Jelenleg a szerelvények a kora reggeli és a késő esti időszakokban 20 percenként közlekednek, azonban tekintettel arra, hogy a HÉV az egyedüli kapcsolatot jelenti Budapest központja és egy teljes budapesti kerület között, így a járatsűrűség növelése indokolt, a javaslatot a BKK szakemberei is támogatták – derül ki a BKK közleményéből.

Az új menetrend kialakításánál lényeges szempont volt, hogy továbbra is biztosítsák a H7-es HÉV csepeli buszokkal történő hangolt közlekedését, így az új HÉV menetrendek bevezetésével a csepeli autóbuszok menetrendjei is módosulni fognak. A menetrendek jelenleg kidolgozás alatt állnak, pontosabb tájékoztatást később ad a BKK. A buszmenetrendek módosítása azt jelenti, hogy hétvégén napközben a 148-as, 151-es és 159-es autóbuszok is sűrűbben, 15 helyett 10 percenként követik majd egymást. A többi viszonylat esetén az indulási időpontok változnak majd, a H7-es HÉV új menetrendi struktúrájához igazodva. Az új csepeli HÉV- és buszmenetrendet 2012. október 15-től vezetik be.

Csepel Önkormányzata és a BKK együttműködésében, kerületi beruházásban új, középszigetes kialakítású, kijelölt gyalogos-átkelőhely valósult meg a XXI. kerület Táncsics Mihály utca – Görgey Artúr tér csomópontban, a gyermekorvosi rendelő közvetlen közelében. A középszigetes kialakításnak köszönhetően az átkelni szándékozó gyalogosoknak egyszerre csak egy közúti irány forgalmát kell figyelniük, és az átkelés során az egyébként 9 méter széles út helyett csupán 3,5 métert kell az úttesten megtenniük egy-egy úttestre lelépés után. A gyalogos átkelőhely létesítése során a vakokra és a gyengénlátókra való tekintettel mind az átkelőhely előtt, mind pedig a középszigeten taktilis jelzések kerültek elhelyezésre, amelyek segítik közlekedésüket.

Kapcsolódó hírek