Változtatások az M70-esen

iho/közút   ·   2011.08.29. 15:30

A 2x1 sávos autóút az M7-es autópályát köti össze Szlovéniával, s bár nem mondható hosszúnak, súlyos balesetek helyszínéül szolgált megépítése óta, s ebből kifolyólag a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakértői munkacsoportot hozott létre a helyzet kezelésére.

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter azonnali forgalombiztonsági intézkedéseket rendelt el az autóút biztonságosabbá tétele érdekében, s kezdeményezte a 2x2 sávossá bővítést. Előzési tilalmat vezetnek be a teljes 2x1 sávos szakaszon, kettős záróvonalat, s haladási irányt jelző nyilakat festenek fel, s a két forgalmi sáv között piros, akusztikus hatású burkolati jeleket telepítenek. A kétirányú forgalmat műanyag terelőelemekkel is elkülönítik, s megszüntetik a jelzőtáblák baloldali ismétlését. Mindezeken felül négynyelvű (magyar, angol, román, szlovén) tájékoztatókat helyeznek ki, s az illetékes rendőr-főkapitányság is gyakrabban fog ellenőrzéseket tartani a szakaszon.

Az elrendelt kétsávossá bővítés 7-8 milliárd forintos költséggel járhat majd. Az építendő autóutakat minden esetben 2+1 sávos osztottpályás, folyamatos fizikai elválasztású utakkal kell felváltani a minisztérium közleménye szerint.

Kapcsolódó hírek

Közút Infrastruktúra

Újra van győztese az észak-erdélyi autópálya építésének, talán most már elkészül a hiányzó tizenhat kilométer Aranyosgyéresnél

MTI/iho   ·   2022.08.09. 17:20

Az osztrák Strabag és a német Geiger romániai leányvállalatainak a konzorciumát hirdette ki győztesnek a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság az észak-erdélyi A3-as autópálya Kolozsvár és Marosvásárhely közötti hiányzó szakaszának a megépítésére kiírt pályázaton.