Van ott pénz: új repterek, vasutak épülnek Kínában

MTI/iho   ·   2014.10.25. 11:40

A Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság közlése szerint az öt repülőtér tervezett együttes költsége 5,49 milliárd jüan (217,5 milliárd forint), a beruházásra kiszemelt tartományok: Csilin, Csinghaj, Jünnan, Kujcsou és Belső-Mongólia. A három vasútvonalra 144,52 milliárd jüant (5727 milliárd forint) irányoztak elő.

A döntéshozók közleménye szerint a kormány ezekkel a beruházásokkal is az ország kevésbé fejlett térségének, a középső és a nyugati régiónak a fejlesztését, gazdasági növekedését kívánja előmozdítani.

Az állami China Railway Corp. (CRC) vasútfejlesztő vállalat idén már három alkalommal emelte az új beruházásokra szánt éves alapját, amely eredetileg 630 milliárd jüan volt és már 800 milliárdnál tart. Ebből az összegből 7000 kilométer új vasútvonal készül el és 64 új projekt indítására nyílik lehetőség.

A CRC nem zárta ki, hogy tovább emelik a beruházások keretösszegét, amely a Cajhszin gazdasági magazin szerint 2010-ben érte el eddigi csúcsát 842,7 milliárd jüannal.

Elemzők megjegyzik, hogy a vasúti és egyéb infrastrukturális beruházások egyfajta gazdaságélénkítő program részei, az állóeszköz-beruházások hagyományosan a bruttó hazai termék (GDP) több mint a felét adják Kínában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek