Váratlan vásár a sógoréknál

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.03.26. 15:00
Westbahn_01

Váratlan és nagyon érdekes fordulat állt be az osztrák vasúton. Az európai tenderfigyelő szerint ugyanis az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) a konkurens Westbahntól vásárolja meg a magánvasút motorvonatait. Összesen tizenhét különböző konfigurációjú kétszintes villamos motorvonatról van szó, ez pontosan ráillik a Westbahn járműflottájára. Az osztrák lapértesüléseket később a magánvasútnál is megerősítették.

(fotó: Westbahn)

Az ÖBB szóvivője, Robert Lechner is megerősítette a hírt, a vasúttársaság a Westbahn Kiss szerelvényeivel elsősorban a koros 4020-as sorozatú elővárosi szerelvényeket kívánja kiváltani. A Westbahn úgy nyilatkozott, mint magánvasút, mindent meg kell tennie a gazdaságosság és nyereségesség tartós fenntarthatósága érdekében. Új koncepcióban gondolkodnak, bár nem mondták ki, arra lehet következtetni, kínai gyártású motorvonatokat szereznének be, amelyek 200 km/óra sebességgel is haladhatnak.

Európában azonban még egy kínai gyártónak sincs honosítva egyik terméke sem, talán idén a cseh LeoExpress magánvasút tesztelheti első kínai gyártmányú szerelvényeit. Arról, mi a terve a Westbahnnak addig, míg a kínai gyártmányú szerelvények megkapják az európai honosítási engedélyüket, nem tudni. A Westbahn jelenleg Bécs és Salzburg között közlekedtet járatokat mindenféle támogatás és közszolgáltatási kötelékek nélkül, kizárólag üzleti kockázat alapon. Épp az idén tervezik a járatok meghosszabbítását Salzburgból Münchenig.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek