Vasútbénító viharok Németországban

Zöldi Péter   ·   2017.06.24. 08:45
hamburg_vihar_kislid

Erősen zivataros időjárás okozott fennakadásokat csütörtök éjjelbe nyúlóan a Deutsche Bahn vonalain. Észak- és Kelet-Németország nagy részén a vasúti forgalmat teljesen le kellett állítani. Hannover, Hamburg és Berlin háromszögében a DB szóvivője szerint gyakorlatilag egyetlen vonat sem mozdult meg a kritikus időszakban, sem a személy-, sem a távolsági vonatok nem közlekedtek. Csütörtök délutánra a Berlinből Hamburgba és Hannoverbe vezető vonalakat meg tudták tisztítani a kidőlt fáktól, így ezeken a vonalakon lassan helyreállt a forgalom.

Hannover és Bréma, valamint Hannover és Hamburg között péntek reggelig maradtak zárva a pályák, ugyanez igaz Hamburgtól északra, Lübeck, Flensburg és Westerland irányában. A vihar különösen erősen érintette Magdeburg környékét, ahol mindegyik, a várost érintő vasútvonalat le kellett zárni.

Tanácstalan utazók a hamburgi...

Nemcsak a Deutsche Bahn, hanem a szintén érintett Metronom-vasúttársaság is különös érzékenységről tett tanúbizonyságot. Hamburgban, Brémában, Hannoverben, Lüneburgban, Uelzenben és Kasselben hálókocsikból álló vonatokat állítottak be a pályaudvarokra, ahol a kényszerű útmegszakítást elszenvedő utasok eltölthették az éjszakát. A Metronom ezenkívül vonatpótló buszokat is beállított az érintett vonalakon. A brémai főpályaudvaron rendőrségi adatok szerint nyolcszáz utas rekedt.

Bár a helyreállítási munkák a vihar elültével azonnal megkezdődtek, az érintett vonalakon továbbra is késésekre és kimaradó vonatokra lehet számítani.

De nemcsak a vasút szenvedte meg a viharos napot: Az A7-es autópályán Hamburg és Hannover között fák dőltek keresztül. Alsó-Szászországban két halottja is van a viharnak, egyikük egy országútra dőlt fába hajtott bele, másikuk egy parkolóhelyen várakozott, amikor a kocsijára rázuhant egy fa.

Időközben megkezdődött a birkózás is a vonaton utazókat ért kár megtérítése körül. Az Európai Bíróság döntése alapján a vasút hivatkozhat az előre nem látható eseményekre, azonban a szerződés, amelyet a jegyváltással a vasúttársaság kötött az utassal, kétségtelenül hiányosan teljesült, ezért a jegyek árának részleges visszatérítése várható. Jelenleg úgy néz ki, hogy egy órát meghaladó késés esetén a jegyár negyedét, két órán felül pedig a felét téríti vissza a Deutsche Bahn.

...és a hannoveri főpályaudvaron (fotók: DPA)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek