Vége a télnek, újra gépláncok vonulnak föl a Dél-Balatonon

iho/vasút   ·   2018.02.02. 13:45
del-balaton_sincsiszolas0

A NIF korábbi tájékoztatása szerint a Szántód-Kőröshegy–Balatonszentgyörgy közötti ötvenhárom kilométer szakasz fejlesztését, valamint a Kaposvár–Fonyód vasútvonal korszerűsítését a nyertes pályázó nettó 72 milliárd 380 millió forintért vállalta 2016 tavaszán, a kivitelezési munkák akkor kezdődtek. A beruházáshoz nyolcvanöt százalék uniós és tizenöt százalék hazai forrást vonnak be.

A Fonyód–Balatonszentgyörgy közötti szakaszon már januárban folytatódtak a gyalogos átjárók, zajárnyékoló falak, vasúti pályát víztelenítő árkok építésének befejező munkálatai. Siófokon február 1-jén kezdődtek meg, és várhatóan június végéig tartanak a peronok átépítési munkálatai. A kivitelezés ideje alatt a vonatok menetrend szerint közlekednek.

Március 1-jén kezdődik és június közepéig tart Lepsény vasútállomásának részleges átépítése, valamint új peronjának megépítése.

Szántód-Kőröshegy–Balatonszentgyörgy között, a terveknek megfelelően áprilisban, éjszakai vágányzárak ideje alatt zajlik a megépült vasúti pálya technológiai szabályozása. A végleges tereprendezés, és az utak önkormányzatokkal egyeztetett módon történő helyreállítása június végéig várható.

A Kaposvár–Fonyód vonalon januártól utómunkálatok folynak. Márciustól előreláthatólag június közepéig éjszakánként vágányzár mellett vágányszabályozási, kitérő-szabályozási és zajvédő fal építési munkálatok zajlanak majd. A kivitelezés a tervek szerint ősszel fejeződik be teljesen, de az idegenforgalmi főszezonban már nem várható korlátozás a menetrendben.

A fejlesztés eredményeként Budapest és Keszthely között további tíz perccel csökken a menetidő, Kaposvárról Fonyódra pedig a mostani hetvenöt–nyolcvan perc helyett ötvenöt perc alatt el lehet majd elérni.

A kivitelezést a Déli-part 2016 Konzorcium (R-Kord Építőipari Kft., V-Híd Zrt., Swietelsky Vasúttechnika Kft.) végzi.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek