Verseny a MÁV IC-járműveiért?

Tevan Imre   ·   2011.07.22. 18:20
00

Érdekes közlemény jött a MÁV-tól: a cég igazgatósága elfogadta leányvállalata, a MÁV Gépészet kezdeményezését, hogy a járműfenntartó és -javító cég építsen két korszerű InterCity-kocsit. Tehát nem megrendelésről van szó, a szövegben még csak ígéret sincs ilyesmire, csupán a Gépészet önálló pilotprojektjének támogatásáról.

Ez akár pikánsnak is tűnhet első pillanatban, hiszen az ugyancsak MÁV érdekeltségű (igaz, itt csak kisebbségi tulajdonos a vasúttársaság) dunakeszi járműjavítóval már 2006-ban szerződtek egy hasonló, korszerű IC-kocsikat eredményező projektre. Ennek keretében 2008-ban el is készült tíz , harmadik generációsnak nevezett vagon. A Bombardier Transportation MÁV Kft. többségi tulajdonosának, a kanadai-német Bombardiernek Budapesten tárgyaló vezetői néhány napja erősítették meg, hogy – más üzletek mellett – érdekelné őket a 3G IC-kocsikra annak idején kikötött ötvendarabos opció lehívása. (Ezek a járművek elvileg felújításként készülnek a csaknem kétharmadrészt a Bombardier, 25 százaléknál hajszállal nagyobb részben a MÁV és 10 százalékban a dolgozók által tulajdonolt Kft.-ben, de a forgóvázak kivételével gyakorlatilag új építésű kocsikról van szó.)

A szolnoki járműjavító. Itt készülne a Gépészet IC-kocsija<br>(a szerző felvétele)

Ráadásul az sem titok, hogy a vasút személyszállító leányvállalata, a MÁV Start szívesen vásárolna az InterCity-forgalom számára is motorvonatokat. Ez a megoldás korszerűbbnek számít, mint a hagyományos, mozdonyos, vagonos szerelvények használata, ráadásul a mozdonyokat üzemeltető leányvállalat, a MÁV Trakció sem dúskál korszerű gépekben. (A Siemens Taurusai mellé most érkeznek a Bombardier Traxxai, de egyelőre csak 25-en.) Tehát a kiöregedő szilik pótlására valamit be kell szerezni, drága mozdonyokat vagy drága motorvonatokat.

A kiváló üzemeltetési és utastapasztalatokat begyűjtő hatvan Flirt motorvonat szállításával, ezek pusztaszabolcsi karbantartásával és szolnoki alumíniumkocsitest-üzemével tekintélyt kivívó svájci Stadler például nem is titkolja, hogy szívesen szállítaná a Flirtök hosszabb távú utazásra berendezett, IC-verzióját, de egy esetleges tender alighanem versenytársai érdeklődését is felkeltené.

A harmadik generációs IC-vagonok egy-egy 1. és 2. osztályú példánya<br>(fotó: Bombardier)

A nagy tolongásból azt a következtetést is le lehetne vonni, hogy az éles harc eredménye egyetlen győztes lehet. De ez egyáltalán nem biztos. Információink szerint a Startnál akár négyszáz korszerű IC-vagont (illetve az ennek megfelelő kapacitású IC-motorvonatot) is szívesen látnának. Ekkora tortából pedig juthatna mindenkinek.

A Gépészet szolnoki üzemében készítené a kocsikat, vagyis itt is, és Dunakeszin is egy alapvetően járműjavításra való gyár kapna, ha úgy tetszik, kiegészítő megrendelést. Félreértés ne essék, ezek az üzemek alkalmasak kocsik összeszerelésére, a hazai vasútijármű-gyártás története tele van ilyen történetekkel, a mai piaci helyzetben ráadásul égetően szükségük is volna a megbízásokra. Mégis állítható, hogy akár mindkét gyár boldoggá lenne tehető egy-egy közepes méretű, lehetőleg folyamatos munkát adó startos megrendeléssel. (Szebben mondva: segítség lenne a munkahelyek megőrzésében.) Sőt bőven jutna tér a fővonalak kiemelt vonatai között a motorvonatoknak is. Ha már a munkahelyeknél és a hazai vasútijármű-gyártásnál tartunk, egy esetleges stadleres rendelésnek is lehetne ilyen haszna: a svájci cég összeszerelő-üzemmel bővítené a szolnoki (de a Gépészet patinás járműjavítójától eltérően új, zöldmezős beruházásban épült) gyárát.

Az IC-kbe kényelmes ülés való (harmadik generációs kocsi)<br>(a szerző felvétele)

A kérdés persze a finanszírozás. Hivatalosan se újabb dunakeszi, se szolnoki vagonokra, se motorvonatokra, se semmilyen más IC-járműre nincs még megrendelés, és úgy tudni, a MÁV-os vagy kormányzati vezetők fejében sincs még döntés valamelyik változat mellett. (Az persze biztos, hogy az elővárosi közlekedésen kívüli egyetlen igazán perspektivikus személyszállítási szegmensben előbb-utóbb le kell cserélni a kiöregedő kocsiparkot.) Ennek fényében mindenképp figyelemre méltó, és ha úgy tetszik a nagy MÁV szétdarabolása egyik eredményének tekinthető, hogy a MÁV Gépészet vezetése ilyen önálló cselekvéssel próbálja előre mozdítani saját helyzetét, ahelyett, hogy kizárólag a MÁV illetve a Start megrendelésére várna.

Visszatérve a Gépészet tervezett vagonjaira: az IC+ fantázianevű járművek két tesztpéldánya 2012-ben készülne el. A kocsik természetesen mindenben megfelelnének a kor követelményeinek. Végsebességük 200 kilométer per óra lenne, légkondícionáló berendezést, zárt vécét, gps-alapú külső és belső utastájékoztatót kapnának. Az utasok rendelkezésére állna a 230 voltos hálózat is. A Gépészet úgy tervezi, a részegységek és alkatrészek zömét hazai beszállítóktól vennék, a megépítés költségeit pedig saját erőből és uniós pályázatokból fedeznék.

Stadler-IC Norvégiának Berlinben kiállítva<br>(fotó: Hörcher Dániel)

A Stadler szolnoki üzeme is szerepet kaphatna a MÁV Startnak készülő IC-motorvonatok elkészítésében<br>(a szerző felvétele)

Kapcsolódó hírek