Versenypályázat vetélytársak nélkül

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.02.20. 15:00
Poschodak_00

A szlovák közlekedési minisztérium által a Pozsony és Révkomárom közötti vasútvonal kiszolgálására kiírt nyílt versenypályázatra a jelenlegi szolgáltatón, a Regiojeten kívül egyetlen más pályázó sem jelentkezett. Korábban arról szóltak a hírek, hogy öten is jelentkeznek a versenyre, köztük az állami ZSSK vasúttársaság is. Egy héttel ezelőtt viszont a ZSSK visszalépett. Az okot a vasúttársaság úgy fogalmazta meg, hogy a megadott határidőig nem lehetséges a pályázati feltételeknek megfelelő ajánlatot beterjeszteni.

A vonalon ugrásszerűen nő az utasok száma, részben a szolgáltatások javulása miatt (fotók: Regiojet)

A Regiojet képviselői a cseh sajtónak megerősítették,csak ők voltak jelen az ajánlattételi ceremónián. Még nincs vége a történetnek, mert a Regiojet is csak egy nyilatkozatot adott át, amiben leírják, hogy egy olyan versenypályázati eljárásban szeretnének részt venni, amelynek feltételei teljesíthetők. A Regiojet leginkább a járműparkra és a vonatok kapacitására vonatkozó szigorú feltételeket kifogásolja. Az egyik kulcsfontosságú feltétel például az, hogy a vonalon kétszintes szerelvények közlekedjenek magasabb befogadóképességük miatt, és amelyek életkora a szerződés teljes időtartama alatt nem haladja meg a tíz évet. Bár a Regiojet vásárolt néhány használt kétszintes vasúti kocsit, ezek életkora viszont a következő tíz évben biztosan, hogy meghaladja a tízéves kort.

Egy Desiro a Regiojet színeiben Pozsonyban

Az AllRail vasúti társaságok egyesülete is bírálja a versenypályázat feltételeit. Elsősorban azt, hogy túl rövid az idő a győztes szolgáltatóval aláírt szerződés és a szolgáltatás megkezdésének időpontja között. A szlovák közlekedési tárca elutasítja a vádakat és a kritikát, szerinte a feltételekkel minden rendben van. Mindeközben vészesen fogy az idő, hiszen 2020. december 12-én lejár a Regiojet jelenlegi szerződése.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.