Vlagyimir Vlagyimirovics ezért jött? Evopro-buszokat gyárthatnak Moszkvában

MTI/iho   ·   2015.02.18. 08:45
evopromod0

Mészáros Csaba elmondta, a Kompozitok Nanotechnológiai Központja (NCC) nevű orosz céggel meglévő, tavaly októberben létrejött technológiai együttműködésükön kívül, közös vállalkozást is alapítanak. Moszkva kormányzata hitelt nyújt a cégalapításhoz, és biztosítja, hogy minimum tíz év alatt legalább kétszáz Evopro fejlesztésű autóbuszt rendel. Az Evopro és az NCC feladata, hogy a közös vállalatban minél nagyobb legyen az orosz rész, az úgynevezett hozzáadott érték. Szerinte ez az első időben húsz százalékot tehet ki, a későbbiekben a beszállítók számának növekedésével a részesedést növelni tudják. Reméli, hogy ezt a fajta vállalkozást Kazahsztánban és más országokban is meg tudják majd valósítani.

Sorozatgyártásra kész a Modulo-család – Moszkvában (fotó: Vörös Attila)

Az Interfax-Kazakhstan hírügynökség kedden számolt be arról, hogy az Evopro cég autóbuszokat gyártana Nyugat-Kazahsztánban. A magyar cég az uralszki Uralszkargoremmas nevű gyárral tervezi az együttműködést.

Mészáros Csaba elnök-tulajdonos arról is beszélt az MTI-nek, hogy az Ural hegység menti Jekatyerinburgban július 12-én nyíló kiállításon is szeretnék bemutatni a már orosz szabványok alapján legyártott kompozit szerkezetű autóbuszuk mintapéldányát.

Molnár Péter, az Evopróval együttműködő NCC cég műszaki igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy továbbra is cégük gyártja a kompozit, azaz társított anyagokból készült könnyű karosszériát a magyar mérnökök által az Evoprónál tervezett, és kifejlesztett Modulo buszcsaládhoz. Hozzátette: a magyar cég a Rába-futóművel, Magyarországon gyártott váltóval, és elektronikai finom szabályzókkal ellátott járműnek a licenszét szeretné az Ural hegység menti Jekatyeringburgnak eladni, Moszkva viszont munkahelyeket akar teremteni. Ezért az orosz főváros kormányzata arra kérte az Evoprót és az NCC-t, hogy egy a végső összeszerelést és szervizelést is végző üzemet hozzanak tető alá.

Mészáros Csaba, az Evopro elnök-tulajdonosa az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium által tavaly létrehozott, új ipari ágazati befektetések Stratégiai Tanácsa nevű szervezet második ülésén vett részt. A jelentős orosz és külföldi ipari csoportokat, technológiai cégeket, befektetési alapokat, és közös vállalkozásokat tömörítő szervezet tanácskozásán mások mellett megjelent a Siemens német elektrotechnikai cég, a svéd–svájci ABB (Asea Brown Boveri Ltd.) gépipari konszern, az ipari robotokat gyártó német KUKA Roboter GmbH. képviselője is.

A moszkvai Tyehnopolisz nevű innovációs parkban rendezett ülésen Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter az import kiváltására kidolgozott orosz állami programnak az ipart érintő végrehajtását ismertette. Az intézkedések a nyugati szankciók miatt születtek. A miniszter elmondta, a cél az, hogy 2020-ra Oroszországban gyártsák a technológiai berendezések hatvan százalékát. A minisztérium a nyárig elkészíti az ipartámogatási program módosított változatát. Manturov hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti a hazai ipar elszigetelését, csupán úgynevezett hozzáadott értéket szeretnének létrehozni saját országukban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek