Vonatokat állított meg a Hajkuj tájfun Kelet-Kínában

MTI   ·   2012.08.08. 11:26

Nagy mennyiségű és hosszan tartó eső, áradások és heves szél jellemezte a Hajkuj (Haikui) tájfun Kínába érkezését; a Sanghajban nyári táborozó negyven magyar diák biztonságban van – közölte a sanghaji főkonzulátus.

Sanghajban szerda kora reggel a négyfokozatú vészjelző skálán a legmagasabbat léptették érvénybe, egyes metróvonalakon leállították a közlekedést, vagy lassították a menetsebességet; felfüggesztették a légi járatok, kompok és szuperexpressz vonatok indítását, egy hidat lezártak. A helyi turisztikai hivatal tizenöt buszos városnéző kirándulást mondott le.

A lakosságot arra hívták fel, hogy lehetőleg maradjanak otthon, az ablakokból a balkonokról a növényeket vigyék a lakásba.

A sanghaji magyar főkonzulátus kulturális szakdiplomatája közölte, hogy a kínai miniszterelnök meghívására az országba érkezett száz magyarból negyvenen tartózkodnak Sanghajban. Valamennyien biztonságban vannak, s a szállodájukban készülnek a holnapi kínai nyelvvizsgájukra.

Révész Ágota elmondta, négy gimnázium 36 diákjának és négy kísérőjüknek szerdai városi családlátogatási programját a szervezők lemondták. Hozzátette, Sanghajban megállás nélkül zuhog az eső, de rendkívüli esemény egyelőre nem történt.

A parkok és az építkezések lezárása és a többi biztonsági intézkedés a víz és a szél által okozott esetleges balesetek megelőzését szolgálják.

A kínai média arról számolt be, hogy a kelet-kínai metropolisból a közeledő tájfun hírére 374 ezer embert költöztettek biztonságosabb helyre.

A szomszédos Csöcsiang (Zhejiang) tartományba a hajnali órákban átlag 150 kilométeres óránkénti sebességgel érkezett meg Hajkuj. A tartományban másfél millió embert evakuáltak, tizenkét járásban megszűnt az áramszolgáltatás.
Szerdai jelentések szerint van olyan város, amelynek három szállodáját, illetve 130 lakóját zárta el a víz a külvilágtól. Egy turisztikai nevezetesség közelében, miután egy híd megrongálódott, 300 turista rekedt a helyszínen.

Csiangszu (Jiangsu) tartományban a többméteres hullámok miatt 18 ezer, míg Csöcsiangban korábban 30 ezer hajót rendeltek a kikötőkbe. A hétvégén két tájfun pusztított a kelet-kínai partok mentén, legkevesebb 23 ember halálát okozva.

Kapcsolódó hírek