Vót: Gorilla futópróbázik Pusztaszabolcs felé

Vörös Attila   ·   2017.10.26. 18:45
14_gorilla_ab

Tíz éve Pusztaszabolcsra és Ercsibe vitt az utam, elsősorban a két állomáson folyó réparakodást szerettem volna fotózni. Ebből olyan sok minden nem lett, de amíg várakoztam, lekaptam mindent, ami arra járt. A Flirtök már kezdték átvenni az uralmat, de még bőven voltak ingavonatok és a mindenféle By- és Bhv-kocsikból kiállított szerelvények, persze Szilivel. A Somogy Intercityn még Samu dolgozott, Ercsit pedig elborított a gaz és a pusztulat. A cukorgyár területén később cementüzem nyílt, így az állomási tehervágányokat rendbe tették, az évtizedekig ott rostokló Eas-kocsit, a rendszer egyik jelképét is elvitték.

Gigant és Gorilla Pusztaszabolcson. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

A véletlen azonban egy érdekesebb fotótémát is kerített aznapra: a szlovák vasút 350 002-es Gorillája tette tiszteletét biztosító-berendezési zavartatásmérés miatt Pusztaszabolcson. Társasága is volt, a 150-es Gigantot kötötték a Gorillához. Alább a fönti képen nekünk háttal álló Szécsey István visszaemlékezését olvashatják a Gorilla szerepléséről:

„Ez egy MIREL VZ1 kísérlet volt. Miért a 40a vonalon? Mert a MÁV TEB Központ illetékesei úgy vélték, hogy ezen a vonalon, bizonyos helyeken nagyon bizonytalan a 75 Hz-es jelfeladás, tehát egy új rendszer hazai vizsgálatát mindenképpen ilyen helyen célszerű elvégezni. Őszintén szólva a V63-as szerepére pontosan nem emlékszem. Az nyilván EVM 120-szal volt felszerelve. Lehet, hogy így hasonlították össze az EVM120 és a MIREL VZ1 pályamenti oldali jelérzékenységét, hogy ugyanakkor, ugyanazon a pályán futottak?

Azokban az években történt Hazánkban a MIREL VZ1 mozdonyfedélzeti berendezés hatósági engedélyeztetése. Ez egy nagyon hosszadalmas eljárás volt. Elsőként a Szlovén Vasút ES64U4 típusú Siemens villamos mozdonya, majd az ÖBB Railjet vezérlőkocsija miatt volt erre szükség. Ezekkel párhuzamosan »dörömböltek« más vasutak például a Škoda mozdonyaikkal is.”

* *

Fotós kollégánk magánszemélyeknek is vállal fotózást: esküvő, rendezvény, portré, családi képek műfajában keressék bátran Attilát az alábbi elérhetőségein!

Honlap: vorosattila.com
Facebook: Vörös Attila fotó
Instagram: vorosatil_ae
Mail: voriae@gmail.com

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek