Wizz: leáll Debrecen, leállnak újabb járatok

iho   ·   2020.03.24. 15:00
arn_cim

A Wizz Air keddtől május 1-jéig felfüggeszti debreceni bázisának működését, és törli valamennyi, a városból induló és oda érkező járatát, olvasható a társaság közleményében, amely ugyancsak tudatja az utazóközönséggel, hogy szerdától április 5-éig a belgiumi repülőtér intézkedései miatt a légitársaság törli Budapest és Brüsszel–Charleroi közötti járatát.

A légitársaság természetesen a globális történésekkel párhuzamosan kénytelen visszafogni kapacitását, ahogy a határzárak, belépési korlátozások és persze az utazók számának radikális csökkenése kiüríti a repülőtereket.

Az elmúlt napokban kaptunk hírt például a máltai járatok törléséről Budapestről és Debrecenből is, illetve azt a korlátozást, hogy a Moszkvába, Szentpétervárra és Kazánba induló gépeire csak orosz állampolgárságú utasokat vehet fel. Vasárnap óta nem repül a társaság Dubajba, majd szintén múlt héten volt kénytelen leállítani a grúz és az albán kormány intézkedései miatt a kutaiszi és tiranai járatait.

Csend-élet Debrecenben (köszönet a fotókért Arnóth Józsefnek!)

A helyzetkép lényege, hogy a társaság gépeinek 85 százaléka kényszerült eddig a földre, és csak Magyarországról, Romániából és Bulgáriából indít járatokat.  A légitársaságtól kapott friss lista a Budapestről repült de most felfüggesztett járatok desztinációiról tehát így alakul: Milánó, Bologna, Róma, Nápoly, Bari, Catania, Tel-Aviv, Eilat, Varsó, Oslo, Dubaj, Málta,  Kutaiszi, Tirana és Charleroi. A legfrekventáltabb londoni járatok tehát, legalább is a mai állás szerint, még működnek Budapest és Luton között.

Közben a Wizz is csatlakozott azokhoz a légicégekhez, amelyek utasszállítókkal vállalnak áruszállítást, a Wizz esetében egészségügyi felszerelések hazafuvarozását Kínából. A debreceni repülőtér, amely a mai bejelentés szerint teljesen elcsendesedik, mert a Lufthansa is felfüggesztette a járatát, közösségi portálokon is megjelent fotók tanúsága szerint a Wizz számára a földre kényszerült gépek tárolóhelye lett.

A légitársaság közleményei az utasok tájékoztatását is tartalmazzák arról, mit tehetnek a járatuk lemondása esetén: a törölt járatokra foglalással rendelkező utasokat a légitársaság a lehető legkorábbi időpontban automatikusan e-mailen tájékoztatja a törlésekről, amennyiben  jegyüket a wizzair.com honlapon vagy a légitársaság mobilalkalmazásában vásárolták meg. A Wizz Air az érintett utasok WIZZ számlájára automatikusan jóváírja a viteldíj összegének 120 százalékát, amelyet 24 hónapon belül használhatnak fel a Wizz Air termékeinek és szolgáltatásainak megvásárlására.

A képek tanúsága szerint a Wizz elsősorban korábbi és még régi festésű gépeit állította le ezen a bázison

Az utasok kérhetik a viteldíj visszatérítését is, amely azonban valamelyest hosszabb időt vesz igénybe. A bankszámlára vagy bankkártyára való visszautalás lépéseiről külön e-mailben küld tájékoztatást a légitársaság. Az utóbbi opciót választók az eredeti viteldíj 100 százalékát kapják vissza. Kérjük, hogy azok az utasok, akik utazási irodán vagy online utazási irodán keresztül vásárolták jegyüket, lépjenek kapcsolatba azzal az utazási irodával, ahol a jegyüket megvásárolták, hogy tájékozódjanak a lehetőségeikről.

Mint portálunkon is megjelent, a Wizz vezérigazgatója egy korábbi interjújában gyakorlatilag kizárta annak esélyét, hogy a légitársaság csődbe jusson a leállások miatt. „Ennek a válságnak másfél milliárd euróval indultunk neki – mondta Váradi József. – Iparági tanulmányok szerint likviditás, fizetőképesség szempontjából a Wizz Air az egyik legerősebb légitársaság a világon. Ha nem repülünk egy darab utat sem, akkor is nagyjából három évig tudnánk magunkat finanszírozni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek