Zürichbe utazik vonattal? Újra megteheti hálókocsiban is!

iho/vasút   ·   2021.10.04. 15:00
mavstart_halokocsi

A Kálmán Imre EuroNight ismét visz közvetlen hálókocsit Budapest és a legnagyobb svájci város között.

A Kálmán Imre EuroNight a Keleti pályaudvarról menetrend szerint 20 óra 40-kor indul, a Győrön, Bécsen, Salzburgon, Innsbruckon és Feldkirchen át közlekedő közvetlen kocsijai másnap reggel 8 óra 20-kor érkeznek meg Zürichbe. Visszaúton Zürichből a közvetlen kocsik 21:40-kor indulnak, a Keleti pályaudvarra pedig 9:19-kor fut be a Kálmán Imre EuroNighttal.

Az Utasellátó átfogó szolgáltatásfejlesztései eredményeképpen ezen a járaton is üdvözlő csomaggal várja az utasokat, valamint az étel- és italkínálata már egyszerűbb meleg ételekkel is kibővült, ami a kísérőnél vásárolható meg. Az osztrák éjszakai vonatok példáját követve a hálókocsis utasok ezen a járaton is maguk állíthatják össze a reggelijüket, amelyhez egyaránt választhatók édes és sós, kiadós és kímélő összetevők, valamint meleg italok és gyümölcslé is.

Az éjszakai vonatra a jegyárak az előző évhez képest nem változtak: háromágyas fülkében utasonként 69,90 €-tól, kétágyasban 89,90 €-tól vásárolhatók meg a SparNight menetjegyek, ha pedig ezek elfogytak, – vagy az utazási szándék körül még vannak bizonytalanságok – a visszaváltható jegyek 129 €-tól, illetve 149 €-tól érhetők el. A Start-Klub kártyák tulajdonosai a visszaváltható jegyekre kedvezményt kapnak, gyerekjegyek 6–14 éves korig pedig korlátlan számban válthatók 53 €-ért, illetve 73 €-ért. A jegyek a megújult Elvira felületén is megvásárolhatók.

A közvetlen hálókocsit Budapest és Zürich között 2009 decemberében vezette be a MÁV-Start, és szinte azonnal a legnépszerűbb, legtöbb utast vonzó szolgáltatássá vált. Sikerének több oka is van: a svájciaknál a vasúti utazás a legfontosabb közlekedési mód, amelyet a hagyományok tisztelete, a kényelem szeretete és a környezetvédelem is egyformán indokol. Fontos tényező továbbá, hogy fapados repülők csak Svájc nyugati részeibe közlekednek, buszok pedig egyáltalán nem, az ország legnagyobb városát, Zürichet pedig nem is szolgálják ki ilyen járatok – a vonatról ráadásul Zürich mellett egyetlen átszállással elérhető kedvezően például Bern, Luzern, St. Gallen, Winterthur és Chur is.

A koronavírus-járvány előtti utolsó évben a zürichi hálókocsit több mint 13 ezer utas vette igénybe; ugyanebben az évben Münchenbe és Brassóba is kilencezer körül volt a hálókocsis utasok száma, a különbség tehát igen jelentős. Az átlagos kihasználtság 93–94 százalék volt, és még a leggyengébb januári időszakban sem ment 75 százalék alá. Tavaly nyáron, abban a másfél hónapban, ami a közlekedést lehetővé tette, minden korlátozás ellenére is az átlagos kihasználtság hetven százalék volt, és több mint 1200 utas választotta a hálókocsit.

A tartalom megjelenését a MÁV Zrt. támogatta.

(Nyitókép forrása: MÁV-Start)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek