A Hattyúnak várnia kell, nem sikerült a dokkolás

iho   ·   2013.09.23. 19:00
cim2

Nem sikerült az első összekapcsolás: holnap újra megkísérli a dokkolást az űrállomáshoz az új amerikai magánűrhajó, a Hattyú.

Mint arról beszámoltunk, az Orbital Sciences nevű cég Cygnus nevű kapszuláját egy Antares hordozórakétára szerelve múlt héten a virginiai Wallops szigeti űrközpontból indították. A fellövést tökéletesen sikerült, és nem tapasztaltak problémát a pályára állítás, majd az első módosítások szakaszaiban sem.

Az ISS közelébe érve azonban, amikor beindult az űrhajó és az űrállomás berendezései között a közelítéshez szükséges közvetlen adatforgalom, néhány az űrállomásról érkező adat olyan paramétereket tartalmazott, amelyek „nem várható” értékeket jeleztek, ezeket a Cygnus rendszere „visszautasította”, vagyis nem tudta értelmezni, a közelítési folyamat emiatt leállt.

A közelítési pálya sajátosságai miatt – nyilván olyan pályát választottak az új űrhajónak, amely biztonságos repülést jelent akkor is, ha a rendszerek felmondanák a szolgálatot – az újabb dokkolási kísérletre további két napot kell várni, mivel a kudarcos első vasárnap történt, az ismételt próbálkozás keddre várható. Addig pedig a cég szoftveres változtatásokkal próbálja javítani a hibát.

Így vált le a Hattyú a hordozórakétáról

Az öt méter hosszú és három méter széles Hattyú rendes kereskedelmi üzemben két tonnányi hasznos terhet vehet majd az űrállomásra, és amint a vetélytárs, a SpaceX Dragonja, ez a szerkezet is majd képes lesz űrhajósok szállítására is. Addig azonban az 1,9 milliárdos szerződésnek megfelelően nyolc „rendes” kereskedelmi repülést kellene végrehajtania az ISS-hez, ezzel is csökkenteni az űrállomás ellátásának függését az orosz űreszközöktől.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek