A helikopterek szomorú napja

iho/repülés   ·   2011.07.05. 22:30

A legjobban a Brit Királyi Légierő Westland Puma HC.1-es szállítóhelikoptere járt. A Benson repülőtérről gyakorló feladatra felszállt helikopterrel kényszerleszállást hajtottak végre Andover mellett,  nem messze az A303-as főútvonaltól, helyi idő szerint 13.30-kor. A gép három tagú személyzete (két pilóta és egy fedélzeti műszaki) saját lábán, kisebb sérülésekkel távozott a helyszínről. Az oldalára dőlt, alaposan megrongálódott Puma szerencsére nem gyulladt ki.
A RAF hivatalos közlése szerint a helikopter személyzete műszaki okok miatt hajtott végre kényszerleszállást. A baleset körülményeit vizsgálják.

Az oldalára dőlt Puma HC.1-es (fotó: Brent Wilfort)

Nem járt jobban az orosz UTAir Mi-8T helikoptere sem ma. A RA-22350 lajstromjelű gép Ust-Kut repülőteréről szállt fel utolsó útjára, majd fedélzetén három fős személyzettel és 13 utassal a kelet-szibériai irkutszki régióban, 720 kilométerre a felszállás helyszínétől, Katanga kerületben lezuhant. A sajtóértesülések és az első jelentések szerint az utasok közül ketten életüket veszítették, s a többi 14 fő is megsérült. A Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma viszont úgy nyilatkozott, hogy a moszkvai idő szerint 11.31-kor lezuhant géphez érkező mentőcsapatok mindenkit életben találtak, s csupán hárman sérültek meg.
A helikopterrel Ust-Kutból a Rosneft vállalat olajbányászait szállítottak egy szárazföldi kőolaj-kitermelő kúthoz. Az első jelentések szerint a helikopter leszállás közben balra dőlt, s a főrotor forgószárnyai a földnek ütköztek.

A RA-22350-es Mi-8T munka közben (fotó: russianplanes.net)

Még nem találták meg a Japán Önvédelmi Légierő a radarképernyőről helyi idő szerint ma 10.33-kor eltűnt Mitsubishi F-15J Eagle vadászbombázó repülőgép 37 esztendős pilótáját. A okinawai Naha Légitámaszponton állomásozó 204. Század (204 Hikotai) állományába tartozó repülőgépből csupán egyes alkatrészeket, így a törzsféklapot és a szárny egyes elemeit találták meg. A katasztrófa a repülőtértől 100 mérföldre északnyugatra következett be. A kutató-mentő feladatokat Japán saját légi és tengeri egységekkel erőkkel oldja meg, de az Egyesült Államok jelezte: az országban állomásozó erőivel bármikor kész segítséget nyújtani. Egyelőre nem tudni, hogy a pilótának sikerült-e katapultálnia.

A 204. Század egyik F-15J vadászgépe (fotó: blogs.yahoo.co.jp)

Kapcsolódó hírek