A NASA is csak negyedgőzzel működik

iho   ·   2013.10.03. 07:57

Az amerikai űrhivatal, a NASA, csakúgy, mint a többi szövetségi kormányügynökség, például az FAA, ugyancsak érintett az adminisztráció leállásában – adja hírül a magyar űrkutatási hírportál. Csak néhány száz alkalmazottja, a teljes stáb csupán mintegy 3 százaléka nem tette le a munkát.

Jó hír, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) működését felügyelő irányító központ működésben maradt Houstonban. Emellett folytatják a pályán levő műholdak, például a geostacionárius adatátjátszó műholdrendszer (TDRSS) üzemeltetését, legalább korlátozott létszámú szakembergárdával. Figyelnek a Hold felé közeledő LADEE szondára is.

A Naprendszer más vidékein tartózkodó űrszondákról az adatok beérkeznek, de a kényszerszabadságra küldött szakemberek nem dolgozhatnak rajtuk. Megmenekültek a leállítástól a méregdrága James Webb-űrteleszkóp előkészítő tesztjei, mivel később aránytalanul nagy károkozással lennének csak újraindíthatók. Ugyanakkor például a november közepén a Marshoz indítandó MAVEN űrszonda előkészületei valóban megszakadtak.

Ez azért is lehet kritikus, mert a Mars felé történő energiatakarékos indításhoz az alkalmas „időablak” nem sokáig marad nyitva. Ha netán sokáig tart a huzavona és kifutnak az időből, a legközelebbi kedvező alkalomra bő két évet kellene várni.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek