Air Race Fort Worth: a nyolcas kapu pokla

iho   ·   2015.09.28. 08:45
cim

A texasi pálya: az innenső kapu után a függőleges, a túloldalon a vízszintes visszafordítóval

Nagyszerű versenyt hozott az idei sorozat első amerikai futama. A kvalifikációs repülések leggyorsabb pilótája a német Dolderer volt, majd következett a tizennégyek viadala. És itt kezdődött az amerikaiak szomorúsága, a házigazdák egyik versenyzője, Kirby Chambliss rögtön az első duett során hibázott, és a cseh Martin Sonka vele szemben vívta ki a továbbjutást, majd a későbbiekben a másik házigazda, Mike Goulian kapott ki viszonylag simán a kanadai McLeodtól.

Közben az egyik sztárcsata is lezajlott a tavalyi összetett világbajnok brit Lamb és a trónkövetelő ausztrál Matt Hall között, ráadásul mindketten azt a nagy-wingletes MXS-R-t repülik, amelynek láthatóan nagyon feküdt az autóversenypálya fölött pilonokkal kijelölt repülőverseny-pálya. Ennek megfelelően mindketten szenzációs időt teljesítettek, Lamb egy kicsit jobbat, sőt, a hétvége legjobb idejét, de mindketten bejutottak a legjobb nyolc közé, mert Hall volt a vesztesek közül a leggyorsabb.

A rettegett nyolcas kapu szeletelése, ezalkalommal bemutatja Arch, még a kvalifikáció során

Ismét összekerült a következőkben két ász: az osztrák Hannes Arch, akinek azonban most sem sikerült igazán az összpontosítás, és hibázott, míg az összetettben vezető Paul Bonhomme szokásosan elegánsan gyors, de biztonságos repülésével nyerte a párbajt

És ezután következett az a sorozat, amit úgy jellemezhetünk, hogy a vízszintes visszafordító és az utána megrepülendő 8-as (egyben start/finish) kapu pokla. Nem hiába nyilatkozták a versenyzők, hogy a rávezető balforduló a verseny legkritikusabb szakasza, itt véreztek el legtöbben, akik nem tudtak elég szűken a nyolcas kapura rárepülni, és egyenes szárnyakat tartani a kapu átrepülésének pillanatában. Mindezt olykor ráadásul a második körben, amikor ez volt a duplán teljesítendő pálya utolsó akadálya. Itt vétett a tavalyi itteni győztes francia Ivanoff, de a spanyol Velarde nemcsak hogy nem tudta vízszintes szárnnyal átrepülni, hanem el is kaszálta a kaput, így lett Ivanoff a párbaj győztese, Velarde számára pedig nem sikerült a nagy áttörés, a pontszerzés.

Dolderer akár garantálhatta volna a világbajnokságot Bonhomme számára...

Hasonló történt a magyar ásszal is, Besenyei a japán Muroyával küzdött a továbbjutásért, de az utolsó pillanatban neki sem jött össze az a szűk vízszintes visszafordító, így ezen a versenyen nem jutott a legjobb nyolc közé. A nyolcas döntőbe utolsónak bekerült versenyző Dolderer volt Le Vot ellenében, aki szintén kettészelte a záró kaput.

Majd következett ennek a szakasznak a drámasorozata. Sonka is hibázott a nyolcasnál, de Nigel Lamb még nagyobbat, úgyhogy a cseh jutott az első négy közé. Bonhomme ismét óvatos gyorsasággal biztosította a helyét a legjobbak csoportjában, ellenfele, McLeod viszont az első függőleges visszafordítót túlhúzta a kubai nyolcas tetején, a 10 g-s túlterhelési limit meghaladása viszont nem is hibapontokat, hanem azonnal a kizárást jelentette.

Matt Hall azonban gyönyörűen repülte az MXS-R-t a második helyre

Ivanoff rögtön a legelején hibázott, az előírt 200 csomónál gyorsabban kezdte a pályát, majd el is találta azt a bizonyos utolsó kaput a vízszintes forduló után, ezért juthatott ellenfele, Muroya a legjobb négy közé. Dolderer megtehetette volna azt a szívességet Bonhomme-nak, hogy megveri Matt Hallt, és ezzel Bonhomme gyakorlatilag már az utolsó előtti futam utolsó repülése előtt világbajnoknak érezhette volna magát, de Hallnak más volt az elképzelése, szép, tiszta és gyors repüléssel szintén az első négy közé vitte az MXS-R-t.

Ezután következett tehát a négyes harc a dobogókért. Ennek során mind Sonka, mind Muroya mondhatni üzemszerűen leszelte az elátkozott utolsó kapu jobb pilonját, Bonhomme és Matt Hall viszont megintcsak tökéletes repüléseket mutattak be. Bonhomme a legtökéletesebbet, egybekötve a tökéletes időzítéssel, a 747-es kapitány ugyanis a legjobb idejét a hétvégén akkor hozta, amikor nagyon kellett, és amikor ez a futamgyőzelmet jelentette számára.

Bonhomme egy lépéssel a harmadik vb-győzelme előtt

De a texasi verseny igazi győztesei talán az októberi futam, Las Vegas nézői lesznek, mert ott dől el, az utolsó futamon a világbajnokság sorsa: Bonhomme Hall előtt nyolc ponttal vezet, és ez nem behozhatatlan.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek