Amíg újak nem lesznek: nagyjavított Mi–8-asokat kap a honvédség

iho   ·   2014.04.03. 09:00
cim4

Reggel fél nyolckor az LHSN portál értesülései szerint Kecskeméten leszállt az az An–124-es óriás teherszállító, amelynek fedélzetén megérkezett a három gép.

Korábban írtuk:

Az új helikopterflotta szolgálatba állásáig a közelmúltban Oroszországban nagyjavított Mi–8-as helikoptereket szerez be a Honvédelmi Minisztérium, hogy biztosítsa a nélkülözhetetlen katasztrófavédelmi feladat és a kutató-mentő szolgálat ellátását – értesült a Magyar Nemzet.

A magyar Mi-8-asok és 17-esek ezek szerint valóban nem hadrafoghatók<br>(fotók: Kelecsényi István)

A lépés hátterében az áll, hogy bár az új gépek beszerzését célzó, 100 milliárd forintra becsült értékű európai uniós közbeszerzési eljárást előkészítették, végül mégsem írták ki a választások előtt, ezért a HM-nek áthidaló megoldás után kellett néznie. Eredetileg ezt a célt – a jelenlegi helikopterflotta 2015 végéig történő fenntartását – szolgálta volna az orosz Oboronprom céggel ősszel kötött szerződés, ám ennek végrehajtása nehézségekbe ütközött.

Ekkor került a tárca látókörébe egy hazai cég ajánlata, amelyben oroszországi nagyjavításon frissen átesett, három Mi–8T helikopterből álló flottát ajánlott. A felajánlás vizsgálatakor láthatóvá vált, hogy nagyon rövid idő alatt megvalósítható ennek a három használt helikopternek a megvásárlása, ez mintegy kétmilliárd forintot tesz ki, azaz a tárca költségvetéséből kigazdálkodható.

Három gép arra biztosan elég, hogy a kutatómentő készültség mindkét országrészben működjön

Mint arról az iho/repülés is beszámolt, március elején a tárca még határozottan úgy válaszolt egy napilap kérdésére, hogy: „Vannak helikoptereink”. Internetes fórumok akkori hírei szerint ugyanis a szovjet eredetű helikopterek garanciális üzemideje december 31-én lejárt.

Portálunk egy korábbi cikkében szerzőnk azt írta, hogy a Mi–24-es harci helikoptereket teljesen kivonták, a szállítóflottából „gyakorlatilag egy-két repülőképes helikopterrel rendelkezik hadseregünk”.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.