Amplestrike, avagy a közeli légitámogatás művészete

Kelecsényi István   ·   2016.09.18. 16:15
cim

Közép-Európában az Egyesült Államok paradigmaváltásával egyre-másra zajlanak a hadgyakorlatok. Az Atlanti Resolve nem csupán annyit jelent, hogy az Egyesült Államok az öreg kontinensen megerősíti a katonai jelenlétét, hanem hogy intenzíven gyakoroltatja szövetségeseit is, valamint a különleges hadviselési erőkre és a JTAC (tehát előretolt repülésirányítók kiképzésére) és a közeli légi támogatására helyezi a hangsúlyt.

Gripen-géppár fedezetként

Valljuk meg, hogy parasztvakítás, az amerikai szárazföldi jelenlét növelése, mivel időszakosan egy-egy páncélosdandár, lovassági felderítő zászlóaljakkal, valamint egy harckocsiegységgel ráadásul alegységenként, zászlóaljanként széttelepítve Közép-Európában nem alkalmas egy orosz fenyegetés ellen a védelem erősítésére. A nehézfegyverzetet sem hozzák át az egységek a tengerentúlról, hanem az itteni tartalékraktárakból viszik ki, mozgatják meg, majd adják le a járműveket vissza a tárolóhelyekre.

Az a két-három, általában harcászati vadászrepülő század, nagyrészt Nemzeti Gárdistákkal, valamint a Fairfordba települő egy-egy géppár stratégiai bombázó sem igazán rettentené el Oroszországot, ha ténylegesen a nyugati demokráciák ellen törne. De nem ez a helyzet, Putyinnak rettentően fontos a békés európai együttműködés, a fosszilis tüzelőanyagok kereskedelme, az atomipari és egyéb orosz termékekkel a békés üzletelés, ahogy az elmúlt évtizedben.

A legfélelmetesebb harci helikopterek duettje

A különleges műveleti katonák gyakorlatoztatása, és a JTAC irányítók kiképzése azonban akár ukrajnai, akár az ISIS/ISIL elleni, szíriai, iraki vagy líbiai bevetésekre is felkészítheti a közép-európai államok különleges erőit, talán még fedett bevetések formájában is. A balti államok, illetve a lengyel, bolgár, szlovák, cseh és magyar alakulatok „kommandósaival” az Egyesült Államok komolyan lekötött saját különleges erőit kímélné, tehermentesítené. Egyik oka ez volt honvédségünk 2. Különleges Ezrede megalakulásának. Nem véletlen az amerikai felszerelés, és kiképzés, sőt segély célzottan az ezred felállítására és kiképzésére.

A Csehországban rendezett Ample Strike már évek óta elsősorban a JTAC katonák kiképzését szolgálja. 2016-ban a cseh vendéglátókon kívül, litvánok, lengyelek, szlovének, és az Európában állomásozó amerikai hadsereg Apache helikopterei mellett hazai bázisokról, német Tornado, és magyar JAS-39 Gripenek, valamint Fairford bázisra áttelepült amerikai B-1B és B-52H Stratégiai bombázók is részt vettek a gyakorlaton, KC-135 tankerek, illetve a német GFD cég zavaró, illetve a PC-9 E.I.S. Aircraft GmbH kiképző repülőgépei támogatásával.

Ez a festés volt a legutóbbi Tiger Meet győztese

A médianap egy kis CAS (közeli légitámogatás) bemutatóval indult, amit a cseh katonák kértek egy bokros, fás részen búvó ellenség ellen. A JAS-39 készültségi géppár felderítőrepülése után (felderítő konténer nélkül, csak szemükre támaszkodhattak), két L-159 ALCA mért csapást, majd egy vegyes Mi-24W és AH-64D Apache forgószárnyas páros irtotta ki az ellenség írmagját is. A cseh Mi-24 az idei TigerMeet legszebb díszfestésű AlienTigere volt.

A következő állomás a statikus sor bemutatója volt, ahol meg lehetett tekinteni a Namestbe települt repülőeszközöket, majd a hátralévő időben a bevetésre induló, érkező, és a repülőtéren taxizó repülőeszközöket lehetett fényképezni.

Lengyel Szuhoj póttartályokkal

A médianap zárása után, kerítésen kívül még megtekintettünk néhány fel- és leszálló repülőgépet, helikoptert, majd öt óra autóút után érkeztünk vissza Budapestre.

Fontos a magyar katonák JTAC gyakorlása, hiszen korszerű lézeres célmegjelölőkkel felszerelve, járulékos veszteség nélkül lehet megsemmisíteni az esetleges ellenséges erőket. Ez nemcsak koalíciós, hanem nemzeti keretek között is a modern hadviselés része. Hazánk kormánya, hadügyminisztériuma több esetben kijelentette, modern lézervezérlésű bombákat szerzett be a Gripenek fegyverzetébe. Érdekes módon a bombákat nem mutatták be a nyilvánosságnak, vagy akár a szakmai médiának sem, és valószínűleg gyakorlóváltozatokkal sem repülnek, hiszen arról készültek volna fényképek, videók. A szimulátoros gyakorlás, és az elméleti bombakioldás nem pótolhatja teljesen az érzést, amikor kioldja a pilóta a bombát.

Litván L-39-es mint közelfelderítő-támadó

Több forrás szerint, adminisztratív problémák miatt nem kerültek még a hadrendbe az ejtőlőszerek. Amíg nincsenek a Gripenek fegyverzetében, addig csak a roppant drága kéttucatnyi repeszromboló Maverick rakéta áll rendelkezésre, hiszen a beszerzett mennyiség másik fele tankelhárító fejjel felszerelt más változat. Gépágyúval a XXI. században az A-10C-ken kívül nem biztonságos a földi célok repülőgépes támadása.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Mentés

Kapcsolódó hírek