Arizona: lezuhant egy Falcon

MTI/iho   ·   2016.01.22. 08:34

Lezuhant egy amerikai F-16-os harci gép Arizonában - közölte az amerikai légierő. Egyelőre sem a baleset okáról, sem a pilóta állapotáról nincs információ.

A légierő közleménye szerint a vadászgép a Luke légi bázison állomásozó 56-os egység kötelékébe tartozott, és helyi idő szerint csütörtökön 8 óra 45 perckor csapódott a földbe az Arizona államban található Bagdad nevű kisváros közelében. A terepviszonyok miatt egyelőre nincs tudomás arról, hogy mi történt a pilótával.

A baleset a bázistól mintegy 80 mérföldnyire történt, a pilótát helikopterekkel keresik.

A CNA tajvani hírügynökség pénteken arról számolt be, hogy az eltűnt és feltehetően meghalt pilóta a tajvani légierő kötelékében szolgált. Kao Ting-Cseng 2007-ben végzett a tajvani légierő akadémiáján, és kiképzésen volt az Egyesült Államokban. A pilóta légi harcban használatos manővereket gyakorolt, amikor a vadászgép egyelőre ismeretlen okból lezuhant.

A tajvani légierő segít abban, hogy Kao családja a Luke légi bázisra utazzon, valamint tajvani szakértőket is küldenek, hogy segítsenek kivizsgálni a történteket.

Az F-16-os a világ egyik legelterjedtebb harci repülőgépe. A Lockheed Martin által évtizedek óta gyártott vadászgépet a világ mintegy 20 országának légiereje alkalmazza. A Luke bázis 56-os ezrede az amerikai légierő legnagyobb harci alakulata, 24 századdal, csaknem 140 F-16-ossal.

Kapcsolódó hírek