Artemis: sikeres landolás!

iho/repülés   ·   2022.12.12. 09:00
00_artemis

A jövendő Hold-expedíciók előkészítésének fontos pillanatai: puha leszállás az óceán felszínére.

A talán legkritikusabb mozzanat, a leszállás is sikerült, az Artemis-1 expedíció ugyan első menetben emberek nélkül zajlott, de az éjszakai landolás után a program nyilván komoly lökést ad majd a későbbi repülésekhez.

Amint az Űrvilág portál is összefoglalja, többszöri halasztás után november 16-án emelte majd indította a Hold felé az új űrhajót. Amint azt sok-sok éve az Apollo program során is láttuk (Apollo-8), az első repülést még nem tervezték egyben Holdra szállásra, az űrkabin megkerülte kísérőnket és úgy tért vissza a Földre, egyébként még az Artemis-2-t is hasonló útra indítják valószínűleg 2024-ben.

Az érkezés menetrendje úgy alakult, hogy először le kellett választani a kabinról a műszaki egységet, aztán süllyedhetett a kabin a légkörbe. A portál szerint először alkalmazták a NASA emberei a „visszapattanós módszert, vagyis először a kabin lapos szögben érintette a légkört de ebből nem landolt, a manőver arra jó, hogy a legsűrűbb rétegekkel való következő találkozáskor már csökkenjen a sebessége. Az elmúlt években azt szokhattuk meg, hogy a visszatérő űreszközök földkörüli pályáról süllyednek leszállás közben, a Hold felől érkező Artemis azonban sokkal, de sokkal nagyobb sebességgel, óránként 40 ezer kilométerrel közelített a Földhöz.

A fékezés sikerült, a hővédő pajzs tette a dolgát, a kabin három, rendben kinyílt ernyő révén érte el a Csendes-óceán felszínét. A portál emlékeztet egy érdekes évfordulóra, történelmi egybeesésre: épp most ötven éve, 1972 december 11-én érte el, eddig utoljára, embereket szállító holdkomp a Hold felszínét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.