Az OKF riasztást ad ki, ha harminccentis hó várható

MTI   ·   2012.02.01. 15:18

Ha az Országos Meteorológiai Szolgálat 24 órás előrejelzése szerint legalább harminc centiméteres hó várható, akkor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) riasztást ad ki – közölte szerdán Bakondi György főigazgató.

A most jelzetthez hasonló időjárás utoljára 25 éve, 1987-ben volt. A meteorológiai jelentések szerint a következő napokban jelentősen tovább hűl a hőmérséklet, egyes térségekben elérheti a mínusz 15, mínusz 20 fokos hideget is, és az ország különböző térségeiben erős havazás és hófúvás is kialakulhat.

Az időjárás két területen jelenthet komoly veszélyt. Egyrészt a hideg miatt életveszélyben lehetnek azok, akik nem tudnak fűtött helyen tartózkodni, másrészt a hó közlekedési és szállítási akadályokat jelenthet. Emberek akadhatnak el a hóban, orvosok, mentők nem tudnak helyszínre menni, nem tudják közúton biztosítani az élelmezést, leszakadhatnak a villanyvezetékek, emberek maradhatnak áram nélkül.

Bakondi György szerint az is előfordulhat, hogy iskolák működését felfüggesztik, vagy megállítják bizonyos munkahelyekre a beutazást.

Hatala József országos rendőrfőkapitány elmondta: a várható extrém időjárás idején a rendőrség feladata lesz egyebek mellett, hogy a mentést végző szervezetek számára biztosítsák a közlekedést. Ez például azt is jelentheti, hogy egy adott térségben vagy útszakaszon a rendőrség korlátozhatja, illetve leállíthatja a nehézgépjárművek közlekedését.

A főigazgató és a rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint szükség esetén az OKF 12 ezres, a rendőrség 48 ezres teljes állományát be tudják vetni a lakosság védelmében. Piros riasztás esetén lehetőség van a polgári védelmi erők mozgósítására is, ez pedig országosan további 120 ezer embert jelent.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Elfújta a szél

iho   ·   2024.02.05. 10:38

Megrongálódott egy perontető a 30a vonalon a hétfő délelőtti szélviharban, ezért Martonvásár és Kápolnásnyék között csak egy vágányon közlekednek a vonatok.