Biztonságosan földet ért Szojuz-űrkapszula

MTI/iho   ·   2014.05.14. 09:46

Az orosz repülésirányító központ közlése szerint a japán Vakata Koicsit, az orosz Mihail Tyurint és az amerikai Rick Mastracchiót szállító űrkapszula közép-európai idő szerint 3 óra 58 perckor landolt a kijelölt helyen, a kazah sztyeppén, Dzsezkazgan várostól 147 kilométerre délkeletre.

A három asztronauta 187 napon töltött a Nemzetközi Űrállomáson, leszállóegységük a landolás előtt mintegy három és fél órával vált le az ISS-ről.

Jelenleg Steve Swanson amerikai és két orosz űrhajós, Alekszandr Szkvorcov és Oleg Artyomjev van az űrállomáson. Az őket váltó háromfős orosz–amerikai–német űrexpedíció május 28-án indul útnak a Bajkonurból.

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes kedden jelentette be, hogy Oroszország nem kíván együttműködni 2020 után az Egyesült Államokkal a Nemzetközi Űrállomáson. A döntés azzal függ össze, hogy Washington az általa alkalmazott szankciók fényében nem bizonyult megbízható partnernek – tette hozzá Rogozin. Szerinte Oroszország 2020 után az ISS helyett „új, nagyobb távlatot ígérő űrkutatási programokra” fogja fordítani az eszközeit és szellemi kapacitásait.

A politikus azt is közölte, hogy Oroszország beszüntetheti orosz gyártmányú rakétahajtóművek szállítását az Egyesült Államoknak, ha Washington katonai célra használja őket. Ez a lépés szintén válasz az Oroszország ellen az ukrajnai válsággal kapcsolatban foganatosított amerikai szankciókra.

Az ukrajnai politikai válság miatt a NASA már korábban részlegesen leállította az együttműködést Oroszországgal, de kivételt tett azoknak a projekteknek – többek között az ISS-nek – az esetében, amelyekben az amerikaiak maguk is érdekeltek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.