Bozótpilóták olimpiája: felszálláshoz 12 méter... Videók!

iho   ·   2016.05.25. 13:45
cim

12,2 méter kellett a felszálláshoz, 16,7 méter a leszálláshoz: ismét megrendezték az Alaszkai Valdez repülőterén a röviden fel- és leszálló gépek bajnokságát, és ismét az ifjú pilóta-konstruktőr, Bobby Breeden nyerte a kupát a fenti, kissé hihetetlennek tűnő adatokkal. A verseny speakere meg is jegyezte: Bobby ennél csak egyszer szállt le rövidebben, de akkor helikopterrel. (Egyébként ez nem igaz, Bobby tavalyi eredményei még jobbak voltak, talán mert erősebb volt a szembeszél.)

Az iho/repülés már tavaly is foglalkozott a különleges versennyel, amelynek lényege, ki tud a legrövidebb távon fel- és leszállni: a bush-STOL kategóriában a versenygépek rendszerint vállszárnyas apróságok, a Piper Cub leszármazottai, megfelelő módosításokkal persze: nagy gumik, hatalmas fékszárnyak, erős motorok, háromágú légcsavarok, és így tovább. Breeden azonban az alaszkai bozótpilóták gépeihez képest is valami különlegeset alkot és repül, immár évről évre: különféle kategóriákban már ötödik alkalommal, a Bush-pilóták STOL-versenyében harmadszor ő, illetve a gépe, a fekete Glecier Cub a győztes.

Öt különféle kategóriában rendezik a találkozót, mindegyiknél együtt számolják a két kísérletből a jobb vagyis rövidebb fel- és leszállást, azaz hogy hány lábnyi utat tesz meg a főfutó elemelkedésig és hány lábat földetérés után. A túragépek között például a nálunk is ismert Cessna 172-esek vetélkednek, akiknek nyilván amúgy esélyük nem lenne a hozzájuk képest apróságnak számító Cubokkal és hasonlókkal szemben, de hogy egy másik, nálunk is ismert típust említsünk, a könnyű túragépek kategóriáját elsősorban a Maule változatai jelentik. Breeden az elmúlt években az abszolút nyertese is lett a „bush-olimpinak”.

Amihez persze nemcsak különlegesen átalakított gép kell, hanem különleges pilótatudás is: a 22 éves Bob Breeden márciustól (amikor az alaszkai időjárás is megenyhül valamelyest), heti négy-öt napon át, naponta 10–25 leszállással gyakorol a valdezi versenyre. Egyébkét Daytonban egyetemista, de amint a családi weboldalon lévő fotókon is látható, a pihenés, a kirándulás is repüléssel egybekötve történik, maximum hogy kényelmesebb legyen, nem egy, hanem két Cubbal. A kedves papa ugyancsak többszörös valdezi győztes, mostanság pedig bíróként segédkezik, és időnként méri a fia bajnoki leszállását...

A családi fotókon az is kivehető, hogy a kirándulások alkalmával sem használnak épp túl kidolgozott és hosszú pályát: a leginkább kifejező képen az látszik, hogy a Cub egy hegytetőn landolt, amelyen tulajdonképp igazán vízszintes rész nincs is. Máskor meg egy szép gleccser is megfelel a leszálláshoz és a sétához.

A Cub vagy Super Cub az itt élők kedves gépe, ahogy az egyik valdezi bush-pilóta mondja, ha beköti magát az ember, olyan, mintha szárnyakat erősítene magára. De mivel nagyon kicsi, ezért az itteni családok a Cub mellett általában valami nagyobbat is használnak, Cessnát, Pipert, mint egyszerű közlekedési eszközt. Viszont a Cub alkalmas arra, hogy például a megélhetést biztosítsa vadászok és horgászok túráztatásával, amikor azért leggyakrabban folyópartokon vagy hegytetőkön, jégmezőkön szállnak le a kedves vendéggel.

Bobby idén is a tavalyi győztes fekete Glacier Cubbal győzött, a gép legfontosabb „trükkjei” pedig a szokásos módosítások mellett: a meghosszabbított és rugóstaggal ellátott futószár, orrsegédszárny és a dupla réselt fékszárny. És persze megint a pilótatudás, aminek megléte annak is a garanciája, hogy az illető versenyző ne ejtse orra a befékezett gépét nagy igyekezetében, mert akkor oda a légcsavar, netán a főtengely, netán az egész motor... Így nézett ki idén a legrövidebb, tíz méternél is rövidebb leszállás, de a startja ennek a pilótának túl hosszú volt, és az eredményt ugye a kettő együtt adja ki...

A verseny mellett műrepülő bemutatóban és más műsorokban is gyönyörködhetett a közönség, sőt: a rendezők szívesen megrendezik a fly-in résztvevőinek a romantikus leszállást a tengerparton is.

És hogy mások se maradjanak ki ebből a csemegéből, a valdezi élmezőny fellép majd a világ legnagyobb repülőtalálkozóján, a wisconsini Oskoshban is, hadd tátsa a száját több tízezernyi repülés-fertőzött annak láttán, ahogy Bobby-gyerek szinte nulla sebességgel megérkezik a kijelölt szakaszhoz, leteszi a gépet, és a madara 10 méteren belül megáll.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek