Búcsúzik Big E, az első atomhordozó

MTI   ·   2012.12.02. 21:43
cim_enterprise

Az Egyesült Államok haditengerészete szombaton végérvényesen kivonta a szolgálatból a világ első atommeghajtású repülőgép-hordozóját, a USS Enterprise-t. A lépés azt is jelenti, hogy az amerikai anyahajóflotta 2015-ig csak tíz ilyen járművel rendelkezik. Három év múlva lép szolgálatba a tervek szerint a Gerald R. Ford anyahajó.

A USS Enterprise 51 évi szolgálat után vetett véget aktív működésének. Eredetileg 25 évnyi szolgálati időt szántak neki, de a későbbi felújítási és karbantartási munkáknak köszönhetően ennek dupláját tudta aktív hadihajóként a tengeren tölteni. Első bevetése Kuba vizein volt 1962-ben, és azt követően a legutóbbi időkig minden nagyobb katonai konfliktus rendezésébe bekapcsolódott.

Egy híres fotó még 1964-ből: az Enterprise volt az első nukleáris meghajtású hordozó

Teljes leszerelése várhatóan éveket vesz majd igénybe. Voltak elképzelések arról, hogy múzeumnak rendezzék be. Azonban a haditengerészet vezetése ezt éppenséggel az atomreaktorok miatt tartotta túlságosan bonyolultnak és költségesnek. Ehelyett Washington államba, Seattle közelébe, Puget Soundba vontatják át és ott fogják szétrdarabolni. Kivonása után az első feladat mindenképp a reaktorok eltávolítása lesz, talán a sziget, a leszálló feldélzetből kiemelkedő felépítmény esélyes arra, hogy múzeumként megmaradjon.

Legutóbb 200-8 és 2010 között újították fel, november ötödikén futott be utoljára Norfolkba. Utolsó napján a USS Enterprise-t ünnepélyesen elbúcsúztatták a norfolki haditengerészeti támaszponton.

Megépítésének idején ez volt a világ legnagyobb hajója, és 342 méterével ma is a leghosszabb haditengerészeti eszköz. Nukleáris hajtóműveinek köszönhetően üzemanyaggal való ellátása a hagyományos hajóknál kisebb gondot jelentett, azoknál több repülőgépet is tudott fogadni. A USS Enterprise sebességrekordokat is megdöntött. és még egy érdekesség: ez a hordozó volt a fő helyszíne a népszerű Tony Scott film, a Top Gun forgatásának.

Kapcsolódó hírek