Cseh Légierő: csak úgy röpködnek az ajánlatok…

iho/repülés   ·   2022.07.05. 09:00
Clipboard03cseh

A legvalószínűbb a szakítás a Gripenekkel, a svédek kedvező indítványa ellenére a csehek is F-35-re váltanának?

Mint ismeretes, a csehek, a magyarokhoz hasonlóan a svéd JAS 39 Gripen C/D változatát repülik, annyiban is hasonló a helyzet, hogy szintén gyakorlatilag egyszázadnyi példányt tartanak üzemben, tizennégyet, ezeket a gépeket is lízingeli a cseh állam a svédektől, a szerződés ezesetben is 2027-ben jár le.

A jelek szerint ugyanakkor egészen mások az elképzelések a harcigép-flották jövőjéről. Míg a Saab januárban jelentette be a megállapodást a magyar gépek MS20 Block 2 szintre való fejlesztésére, addig Prága elég következetesen, már évek óta tart életben három lehetőséget: az egyik a lízing meghosszabbítása, a másik a jelenlegi Gripen-verziókhoz képest a modernizált, átalakított E/F változat hadrendbe állítása, illetve – egy egészen más típus beszerzése.

Most úgy tűnik, a svédek minden erőfeszítése ellenére a csehek a harmadik utat választják. Egyre sűrűbben jelennek meg nemhivatalos vagy félhivatalos jelentések arról, hogy más európai országokhoz hasonlóan az amerikai ötödik generációs harci gép, az F-35 mellett döntenek.

Ezt megalapozta egy tanulmány elkészítése, és következtetései elfogadása a védelmi tárca részéről. Ráadásul ezt a típust – természetesen a konvencionálisan fel- és leszálló A-változatot – nem egy, hanem két századra való példányban rendelnék meg, vagyis huszonnégy gépet.

A hírt maga a gyártó erősítette meg, a nemrég véget ért berlini szalonon. Az ILA egyik meghívottjaként a Lockheed F-35-ösökkel foglalkozó üzleti főnöke elmondta, jelenleg két országgal folytatnak tárgyalásokat a megrendelésről, az egyik Görögország, amely húsz, a másik a Cseh Köztársaság, amely huszonnégy gépet igényelne. És a gyártó azt is elmondta, hogy a cseh fél jár közelebb a végső döntéshez.

Erre egyfajta válaszként értelmezhető Svédország prágai nagykövetének kijelentése. A skandinávok már tavaly E/F változatokat kínáltak a cseheknek, a diplomata viszont most azzal állt elő, hogy „virtuálisan zéró költség mellett”, tehát gyakorlatilag ingyen jutna a cseh partner a lízingszerződés lejártával a most üzemeltetett C/D-k tulajdonjogához. A svédek az addig megkapott lízingdíj fejében kifizetettnek tekintenék a gépek árát, és ezután lehetne a kooperáció további formáit kialakítani, például – nyilván a C/D-khez képest pluszban – E/F Gripenek szállításával.

A cseh honvédelmi miniszter, Jana Ernochová a diplomata nyilatkozata ellenére tagadta, hogy ezügyben ajánlatot kapott volna Stockholmból, és ezt a NATO-csúcson is megerősítette.

Ennek a megoldásnak az előnye lenne, hogy az új Gripenekhez gyorsabban lehetne hozzájutni, és technológiában, fegyverrendszerekben, képességekben a Cseh Légierő egy a most használt technikához hasonló típusra váltana, ami könnyebbé teszi a váltást. Az F-35-ösök azonban éppen, hogy minőségi ugrást hoznának a Cseh Köztársaság légvédelmében. Egy biztos ebben a pillanatban, a döntést Prága hamarosan meghozza, hírek szerint akár már ebben a hónapban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.