Díjeső a Dunán – 2. rész: műrepüléstől siklóernyőig

iho   ·   2016.03.03. 16:15
cim2

Portálunk már részletesen beszámolt az Európa-hajón tartott díjátadónak ama terjedelmes szakaszáról, amelynek során a vitorlázórepülők kapták meg a szokásos évi elismerés-zuhatagot, de persze igazságtalanság lenne nem felsorolni a más repülősportok kitüntetettjeit is.

Besenyei Péter a trófeát Ábrányi Tamástól vette át (a díjátadó képeit Rácz Erika készítette)

A Trofea HungAvia vándordíjat Katona Sándor ajánlotta fel 2012-ben, az 1962 évben Budaörsön megrendezett 2. FAI Motoros Műrepülő Világbajnokság 50. évfordulója alkalmából, az akkori győztes magyar csapat tagjai – Tóth József, Katona Sándor, Fejes Péter – és minden egykori műrepülő nevében. A Trofea HungAvia-t évente ítéli oda a vándordíj kuratóriuma annak a személynek, vagy szervezetnek, aki jelentős mértékben hozzájárult a magyar műrepülő sport fejlődéséhez, vagy kimagasló sportszerűségről tett tanúbizonyságot. A kitüntetésre csak magyar állampolgár és a Magyar repülő Szövetség valamelyik tagegyesületének tagja jelölhető. A díjat az ünnepségen Besenyei Péter, a Magyar Műrepülő Klub tagja vehette át.

Tóth Ferenc akcióban

Az MRSZ elnöki különdíjáról már beszéltünk a vitorlázórepülők kapcsán is, hiszen átvehette ezt Aczél Ferenc és Nemes Sándor is, de rajtuk kívül ugyancsak ebben a kitüntetésben részesült Halmai József ejtőernyős és motoros repülő oktató, a MÁV RK tagja,  több évtizedes versenyrendező, szervező munkájának elismeréseként.

Honti Adél,  az év sportolója a női siklórepülésben, a díjat Dr. Tóth Alexandra adta át

Az év sportolója díjazottjai a vitorlázórepülésen kívül: vitorlázó műrepülésben Tóth Ferenc, Magyar Műrepülő Klub, motoros rally-repülésben a Mayer Béla – Havlin Péter páros a  Győri Aeróklubtól, motoros könnyűrepülésben: Dolhai Krisztián és Szőnyegi Lajos. Balatonfőkajár RE, sárkányrepülésben Bertók Attila, Buzádi György Repülő Egyesület.

Az év siklóernyős távrepülő sportolója Takáts Pál, Amatőr SE, az év női siklóernyős távrepülő sportolója Honti Adél Felhőalap SE, siklóernyős célra szállásban Kaszás Sándor Aeroclub Hajdúszoboszló, az év női siklóernyős célra szálló sportolója pedig Grillmayer Alexandra, Airborne SE.

UL-hemzsegés versenyen (fotók: Szabó Péter)

A Magyar Rally Kupa 1. helyezett párosa: Németh Gergely–Kardos Ildikó KÉK ÉG RE, második a Kocsi Horvát Krisztián–Bende Zsolt GYAKE–KÉK RK duett, a harmadikok holtversenyben a Benedek János–dr. Filemon Edina Esztergomi RK és Dolhai Krisztián–Szőnyegi Lajos páros lettek a Balatonfőkajár RK részéről.

Különdíjat kapott a Dolhai–Szőnyegi duett a tavalyi UL Eb-n szerzett első, és a Ferinc Vince–Szabó Gabriella páros a Nagykanizsai Sportrepülő Egyesülettől a második helyezésért. A Repülő Világjátékokon nyújtott teljesítményért emlékplakettet kapott Thuróczy Endre, Ferinc Vince, Tóth József,  Sebők Vendel és Filipovits Attila. Versenyszervezésért kapott emlékplakettet Kiss László, Vörös Gyula és Molnár Zoltán, a hazai PPG versenyzési lehetőségek megteremtéséért Kubicsek Attila, elmúlt években elért versenyteljesítményért Kopa László és Kun Zoltán, Kiss Pál, valamint Ferencz József.

Nemes Sándor veszi át az elismerést Mészáros László MRSZ elnöktől

Siklóernyős nemzeti rekordokért kapott elismeréseket Kaszás Sándor, illetve a Szabó Péter–Szabóné Koleszár Edina duett.

A díjak, különdíjak, plakettek és mindenféle más elismerések átadása után az Európa Hajó átalakult többrészes bálteremmé, következett tehát az idei hangos-zajos-mulatós Repülőbál.

PPG, motoros siklóernyő, az egyik legnépszerűbb repülő versenysport

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.