Drón az izraeli légtérben, a miniszterelnök is éppen repült

MTI   ·   2013.04.26. 08:14
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy katonai helikopter fedélzetén éppen a levegőben volt, amikor az izraeli légvédelem csütörtökön az ország légterében felfedezett egy pilóta nélküli repülőgépet. A gép Libanon felől érkezett az izraeli légtérbe.

A drónt Haifától öt mérföldre (9 kilométerre), a tenger fölött semmisítette meg a légierő helyi idő szerint kora délután. A hatóságok szerint Netanjahu a katonai helikopterrel épp egy észak-izraeli eseményre tartott. Helikoptere azonnal leszállt, a kormányfő megvárta, hogy az izraeli légierő lelövi a drónt.

Izraeli részről nem volt olyan jelzés, hogy illetékesek azt feltételeznék: kapcsolat van Netanjahu útja és a drón berepülése között. A miniszterelnök helikopteres utazását egyébként előzetesen nem hozták nyilvánosságra.

Katonai források szerint a drónt a libanoni Hezbollah radikális síita szervezet küldte, és már a libanoni légtérben észlelték, ahogy északról dél felé tartott. A Hezbollah azonban csütörtökön este cáfolta, hogy felderítő gépet küldött volna az izraeli légtérbe.

Tavaly októberben hasonló berepülés történt. A Hezbollah akkor beismerte, hogy ő küldte a gépet az izraeli légtérbe.

Kapcsolódó hírek