Életre keltik a Messereket a raktárból!

iho   ·   2014.11.23. 16:15
cim

1968 óta érintetlenül várták feltámadásukat a gépek<br>(fotók: Boschung Global)

A svájci Boschunk Global Ltd. hat(!) Messerschmitt 109-es második világháborús vadászgép birtokába került. A gépek a nálunk is igen népszerű filmdráma, az Angliai csata „hősei” voltak, és a forgatás, 1968 óta nem repültek. A Messerek a film elkészülte után az egyik résztvevő amerikai pilóta, Wilson „Connie” Edwards birtokába kerültek, részben a közreműködés ellenértékeként.

Az unikum, a kétüléses 109-es

A gépeket ezután egy texasi raktárban helyezték el, és mostanáig ott voltak. Az új tulajdonos a Platinum Fighter Sales nevű amerikai cég közvetítésével vette meg őket, hogy felújítsa és repülőképes állapotba hozza és újra eladja a 109-eseket.

Két gépet a Boschung saját tulajdonában tart, és az ugyancsak svájci, légibemutatókkal foglalkozó cég, a 46 Aviation SA üzemelteti majd őket. A két gép egyike az egyetlen fennmaradt, gyári építésű kétüléses Messer. A Sionban székelő vállalkozás flottájában egyébként számos más régi gép mellett egy szovjet Jak-9-es is repül.

Összeszerelve, már csaknem repülésre készen

A gépek a Big Springsben lévő raktárban töltött évtizedeket meglehetősen jó állapotban vészelték át, amint ezt a Boschnung által készített videó is mutatja: az egyik gép a raktárból való kivontatás majd kevés „rábeszélés” után, még az eredetileg beletöltött olajjal, átforgatás után be is indult és tökéletesen járt, sőt, a felbakolt gép futói is működtek.

A 109-esek nem eredeti német gyártmányok, hanem a gép spanyol licensz-változatai, amelyeket HA-1112 Buchons néven még az ötvenes években is gyártott a Hispano, főképp 1300 lóerős Hispano-Suiza motorokkal, de az a sorozat, amely a filmben is játszott, már „az ellenség” 1600 lóerős, 12 hengeres Rolls-Royce Merlin motorjával lett felszerelve.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek