Elindult az utolsó európai teherűrhajó

iho   ·   2014.07.31. 07:57
cim2

Az Európai Űrügynökség (ESA) teherűrhajó-sorozatának (Automated Transfer Vehicle, ATV) ötödik, Georges Lemaître belga fizikus tiszteletére elnevezett tagja egy Ariane-5 hordozórakétával emelkedett a magasba a francia guyanai Kourou űrközpontból, olvasható az Űrvilág.hu híradásában.

A kilövőpadon az Ariane-5 start előtt

Az ATV-5 a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé vette az irányt, ahová nagy mennyiségű ellátmányt szállít. A tervek szerint az ISS-hez – pontosabban a Zvezda modul hátsó részéhez – augusztus 12-én csatlakozik majd. A visszatérés – jobban mondva a tüzes légköri megsemmisülés – pontos időpontja még nem ismert, de a teherűrhajó még hónapokig állomásozik az űrállomásnál. Ezalatt előbb kirakodják a felszállított ellátmányt, majd a felszabaduló helyet megtöltik az ISS-en már feleslegessé vált hulladékkal.

Az ATV-k „szokása” szerint alkalmanként megemelik majd az ISS pályamagasságát is, amire azért van rendszeresen szükség, mert a mégoly kis légellenállás is folyamatosan egyre közelebb hozza a komplexumot a felszínhez. Ha nem volnának pályakorrekciók, az ISS idővel belépne a sűrű légkörbe, ami a végét jelentené.

A Georges Lemaître az utolsó az ATV-k sorában, amivel az ESA letudta a rá jutó részt a Nemzetközi Űrállomás fenntartási költségeinek fedezésében. Többet már nem építenek és nem indítanak a jól bevált, sikerrel üzemelő teherűrhajókból.

A fedélzeten most 6,6 tonnányi rakomány kapott helyet: kísérleti műszerek és anyagok, tartalék alkatrészek az ISS berendezéseihez, üzemanyag, az űrhajósok számára ruházat, élelmiszer, víz, levegő és oxigén.

Így közelített az előző ATV az űrállomáshoz

A teherűrhajóval két önálló kísérletet is végrehajtanak. Az egyik egy „együtt nem működő” űreszközhöz – például egy használaton kívüli műholdhoz, nagy űrszemétdarabhoz – való kapcsolódást segítő lézeres érzékelőrendszer (Laser InfraRed Imaging Sensors, LIRIS) kipróbálása. A másik egy infravörös kamera, amely a program legvégén, a légköri megsemmisülés idején jut szerephez. Az ATV belsejéből veszi majd, hogy izzik fel és esik szét darabokra a teherűrhajó a Csendes-óceán felett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek