Elismerés a vasútinformatikai innovációért

iho/vasút   ·   2023.03.26. 12:00
informatikai_innovacios_dij_atvetele3

Informatikai Innovációs Díjban részesült a MÁV-Start és a MÁV Szolgáltató Központ.

A 31. Magyar Innovációs Nagydíjon informatikai innovációs díjjal jutalmazták a MÁV-Startot és a MÁV Szolgáltató Központot a START Europa nemzetközi jegyértékesítési rendszer digitális átalakításáért. Az elismerést Mosóczi László, a MÁV-Start vezérigazgatója és Garamvölgyi Erzsébet, a MÁV Szolgáltató Központ stratégiai projektvezetője vette át az Országházban, az Innováció 2023 rendezvény keretében tartott átadási ünnepségen. 

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával kiírt 2022. évi Informatikai Innovációs Díjra a MÁV-Start, a START Europa nemzetközi ajánlatcsaláddal és a hozzá kapcsolódó elektronikus értékesítési rendszer átalakításával pályázott. A vasút versenyképességének javítása érdekében az évtized elejére szükségessé vált a korábbi ajánlat- és árrendszer átalakítása, kihasználva az új infokommunikációs technológiákat. A fejlesztés egyik fontos alapja volt, hogy elérhetővé vált a nemzetközi vasúti kínálat az online vasúti menetrendi és jegyértékesítési felületen, az Elvirában. Az új termékkel pedig az ország minden részéről megválthatók lettek a nemzetközi menetjegyek, és kifejezetten az online értékesítésre alakított ki új díjstruktúrát a vasútvállalat. Ezáltal a nemzetközi jegyek esetében is megjelent az online jegyvásárlás az Elvirában, a MÁV applikációban a hagyományos pénztári értékesítés mellett. 

A MÁV-Start 2020-ra fejlesztette ki az egyszerűen, akár online is megvásárolható kedvezményes nemzetközi díjterméket, amelyet – egy egész országra kiterjedően – először 2020 júliusától lehetett megváltani osztrák célállomásokra Start Ausztria néven. Még abban az évben a decemberi menetrendváltástól hét országra terjedt ki a kedvezményrendszer, ekkortól már START Europa névvel hirdetik az új jegycsaládot. Külön figyelmet fordítottak a családos utazásokra, ezért a felnőttek kíséretében utazó gyermekek menetjegye számos európai országba mindössze öt euróba kerül.

Kétezerhuszonkettőtől a START Europa ajánlatokat már a kontinens 15 országába kínálja a vasúttársaság. Már a legtöbb európai országba, valamint minden Magyarországot érintő éjszakai vonatra válthatnak menetjegyet, fekvő- vagy hálókocsijegyet az utasok akár Erdélybe, Nyugat-Európába vagy az Adriára. A járműfejlesztések mellett ennek is köszönhető, hogy a nemzetközi utazások tavaly meghaladták a 3,1 milliót, csaknem elérve a járványhelyzet előtti 2019-es szintet. A START Europa ajánlatokat 2022-ben az utazóközönség több mint fele (55 százalék) osztrák úti célok elérésére vette igénybe, 15 százalék a német, 11 a szlovák, hét a cseh, és ugyancsak hét százalék pedig romániai forgalomban. 

Az online értékesítés részaránya a START Europa ajánlatoknál mintegy 65 százalékot , míg a MÁV-Start nemzetközi jegyértékesítésében 52 százalékot tesz ki.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek