Embraer: irány Észak-Amerika!

iho/repülés   ·   2012.01.20. 18:30
nyito

Az Amerikai Légierő versenyében nemrég az Embraer Super Tucano nyert, legyőzve a Hawker Beech AT-6B Texan II-esét. A vesztes cég a döntést megtámadta, így majd a bíróság fog dönteni az ügyben. A Légierő egyelőre felfüggesztette a program végrehajtását, így az Embaer sem kezdhette meg az újjászülető Afganisztáni Légierőnek szánt gépek gyártását.

A dél-amerikai repülőipari óriás, az Embraer azonban már újabb amerikai beszerzésekre vetett szemet. A cég elnöke, Luiz Carlos Aguiar szerint egyrészt gyors bírósági döntés várható, másrészt új területeken is jelezte cége érdeklődését. Bár ezeket pontosan nem nevezte meg, de figyelembe véve az Embraer jelenlegi portfolióját és a cégnél folyó fejlesztéseket, jó eséllyel lehet eltalálni az esélyes rendszereket. A legvalószínűbb ezek közül az Embraer KC-390-es szállító- és tankergép lehet, mely a Lokcheed Martin C-1030J Super Hercules piacába harapna bele szívesen mind az Egyesült Államokban, mind más NATO-országokban is.

KC-390: irány az USA? <br>(fotó: Embraer)

Szintén fontos piaci szegmens a távolról irányított felderítő és támadó repülőgépeké: az Embraer itt szintén igyekszik erős hídfőállásokat kiépíteni. Szüksége is van Brazíliának erre a technológiára, hiszen az ország nagy földrajzi mérete, az Amazonas védelme szinte kiköveteli az ilyen, távolrólé is irányítható repülőgépek egyre nagyobb méretű alkalmazását. Így a hazai piac – persze a megfelelő költségvetési támogatás esetén – adottnak tekinthető, ami azért nem sok UAV-gyártóról mondható el.

Kapcsolódó hírek