Finomhangolás, fazonigazítás, korrekció

iho/vasút   ·   2023.02.01. 18:00
menetrend

Február 4-étől néhány vonalon változik a vonatok és a buszok menetrendje. Szeged és Hódmezővásárhely között csúcsidőben húsz percenként jár majd a vasútvillamos.

Módosítja egyes vasútvonalak menetrendjét a MÁV-Start: a változtatásoknál figyelembe veszik a decemberben bevezetett új menetrenddel összefüggő, püspökladányi lakossági észrevételeket is, ezért szombattól ismét megállnak a Tokaj IC-k az alföldi városban. A Szeged és Hódmezővásárhely közötti vasúvillamossal utazókat érinti a legjelentősebb előrelépés azáltal, hogy február 4-től a tramtrain-járatok kis mértékben módosított menetrend szerint, illetve munkanapokon a reggeli és délutáni csúcsidőszakban már egységesen húsz percenként közlekednek. A kedvezőbb csatlakozások érdekében a Volánbusz is a vasútvillamoshoz igazítja egyes járatai menetrendjét Hódmezővásárhely térségében.

Tehát: mindkét irányban ismét megállnak Püspökladányban a Tokaj intercity-k (580, 582, 560, 562, 564, 566, 568, 586, 650, 652, 654, 656, 658, 688, 588  számú vonatok), értsd: a városban visszaáll az óránkénti IC-közlekedés. A plusz megállások miatt a Tokaj IC-k menetrendje Hajdúszoboszló és Debrecen között kis mértékben módosul.

A Hatvanból Somoskőújfaluba 6:12-kor induló személyvonat (5812) négy, a munkanapokon Somoskőújfaluból Hatvanba 5:12-kor induló vonat (5839) pedig három perccel korábban közlekedik február 4-től Hatvan és Apc-Zagyvaszántó állomások között, így a főváros felé van csatlakozás a Hatvanból 6:43-kor továbbinduló, 509-es számú interrégió vonatra.

Horvátország schengeni övezethez csatlakozása miatt megszűnt a határellenőrzés. Ez lehetővé tette, hogy a magyarbólyi határállomáson a tartózkodási idők csökkenjenek, ezért a Pécs–Villány–Magyarbóly–Pélmonostor (Beli Manastir) vonalon február 6-tól jelentősen módosul a menetrend, és bővül a kishatárforgalmi vonatok száma, valamint a Villány–Mohács vonalon néhány vonat menetrendje kis mértékben változik. Az utazások megkönnyítését is szolgáló intézkedésektől az utasforgalom növekedését várja a vasúttársaság.

A Vác–Balassagyarmat és a Hatvan–Aszód–Balassagyarmat vonalon néhány vonat menetrendje változik február elejétől, Füzesabonyból Miskolcra mindennap 22:55-kor pedig új éjszakai vonat (5048) is indul.

Fejér vármegyében módosul a 702-es és 704-es számú autóbuszvonalakon egyes járatok indulási ideje is a Budapest–Székesfehérvár vasúti vonalon, méghozzá a vonat-busz csatlakozások további javítása érdekében.

Nyitóképünkön: desirós életkép Magyartbólyon, 2022. márciusában (fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek