Forgószárnyasok a Romvárosban: Fire Blade záró

Gazsó Krisztián – Kelecsényi István   ·   2017.05.15. 08:45
cim

Múlt héten számoltunk be a helikopterek főszereplésével zajló hadgyakorlat kezdetéről, amelyen az újságírók egy-egy „média-helikopter” fedélzetéről láthatták és fotózhatták a szépséges dunántúli tájak előterében repülő résztvevőket. Aztán eljött a gyakorlat utolsó felvonása is, amely a földről nézve is roppant élvezetesre sikerült.

Látványos záróeseménnyel búcsúzott a Fire Blade 2017, helikopteres gyakorlat az Újdörögdön felépített romvárosban. A részt vevő öt nemzet közel félezer katonája és egy tucat forgószárnyas teljesítette a kitűzött feladatokat. Simon Péter alezredes, a gyakorlat parancsnokhelyettese elmondta, hogy a tizenkét nap során háromszáz repült óra alatt közel 40 ezer rakétát, és lőszert lőttek ki a HM Bakony Harckiképző Központ lőterein.

A helikopterek közül a nagyméretű CH-53G Stallion helikopterek hordozták a különböző nemzetek speciális egységeinek zömét. A szállító helikopterek, támogató fegyvernem, a szárazföldi erők harcát támogatják, és ezért is volt fontos, hogy katonáink nemzetközi kötelékben is gyakorolják az együttműködést. A gyakorlat az Európai Védelmi Ügynökség hazánk sikeres katonapolitikai tevékenységnek eredményeként tartották Magyarországon.

A különböző nemzetek, más-más feladatot emeltek ki a gyakorlat sikereként. A szlovénék az ajtólövészek éles lövészetét, a németek a küldő teherszállítást, a belgák még éjszakai lövészetet is végrehajtottak. A pápai Repülőbázis is jelesre vizsgázott a gyakorlaton részt vevő személyi állomány és technika befogadásából, az ezzel kapcsolatos feladatok végrehajtásából. Magyar részről kiemelték, hogy katonáink a gyakorlat során végig angolul beszéltek, ami más, mint egy nyelvtanfolyamon részvétel, itt a folyamatos kommunikáció során sokkal többet tanultak, mint laboratóriumi körülmények között.

A zárógyakorlaton a romvárosban, egy helikopteres rajtaütést láthattak a Magyar Vezérkar főtisztjei és a többi nemzet ellenőre, tisztjei, akkreditált védelmi attaséi és a média képviselői. A Bakony Harckiképző Központ ellenerő százada játszotta a „gonoszokat” és a semleges lakókat. A bevetés során váratlanul egy ellenséges BTR-80-as is megjelent, de a magasból a helikopterek biztosító JAS-39 Gripen imitáltan megsemmisítette a páncélozott járművet.

Kiemelendő, hogy a gyakorlaton résztvevő magyar helikopteres erő gyakorlatilag szinte az összes működőképes forgószárnyasunkból állt, tehát a műszaki állomány komoly erőfeszítéseinek köszönhetően tudott elegendő helikoptert kiállítani hazánk. Általában egy vagy két Mi-8-ast, az egyetlen Mi-17-est, és a két francia gyártású AS-350B futárhelikoptert tudtuk a levegőbe emelni.

Hamarosan azonban változik a helyzet, mert május végére várhatóan hazaérkezik az Oroszországi nagyjavításból a négy Mi-17 (köztük legalább két NVG éjjellátó kompatibilis) helikopter. A kérdés, hogy a maradék egyetlen Mi-17, valamint a Mi-24P és Mi-24V helikopterek közül mennyi kerül a második ütemben tényleges nagyjavításra.

Mindenesetre kiemelendő, hogy a gyakorlat idején négy médianapot tartottak, köztük egyet repülési lehetőséggel, bemutatva, hogy a szakértők által elégtelennek megállapított helikopteres fegyvernem forgószárnyas eszközeinek hatvan százalékával is képesnek bizonyult egy ilyen nagyságú komplex gyakorlat támogatására. Ez részben sikerült, hiszen a katonáink professzionalitását, szakértelmét senki sem vonta kétségbe, azonban a digitális német helikopterek mellett a csak nappali bevetésekre alkalmas magyar forgószárnyasok száma és képessége is limitáltnak bizonyult.

Mint egy falat kenyér, annyira fontosak a megérkező Mi-17-esek, valamint az esetleges Mi-24-es harci helikopterek amennyiben páncéltörő fegyverzetüket és ellentevékenység rendszerűket is modernizálnák, ismét biztosítanák a forgószárnyas fegyvernem tevékenységét majd egy évtizedig.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek