Goldtimer nap, repülő és guruló oldtimerekkel

iho   ·   2018.05.04. 11:15
cim3

Nem repülőnap a hagyományos értelemben, de a repülők napja, az öreg repülőgépeké, no meg az öreg földi járműveké: szombaton ismét Goldtimer nap Budaörsön! A hazai aviatika legfőbb letéteményese, a Goldtimer Alapítvány immár hagyományos tavaszköszöntője egyben a régi-új gépek bemutatkozása azoknak, akik még nem látták őket közelről, és a barátságos viszontlátás azoknak, akik már ismerik ezt a fantasztikus flottát, a sok évtizedes szárnyas jószágokat, amelyeket egy remek csapat tart életben és repülőképes állapotban.

Idén a néhány napja rendezett Nagy Futam alkalmából már repültek a gépek a Duna fölött, rengeteg ember láthatta őket a rakpartokról (miközben a tévéhíradók többnyire meg sem említették, hogy az aszfaltszaggatókon kívül égi bemutató is volt). Most viszont a lényeg, hogy bárki ki is próbálhatja, milyen élmény a repülés ezekkel a csodamadarakkal.

A program, ahogy az alapítványiak meghirdették a Facebook-oldalukon: 9 és 10 óra között: oldtimer járművek érkezése, 10 és 17 óra között: sétarepülési lehetőség a Li-2, Po-2, Kánya, Cimbora repülőgépekkel; külön kiemelendő, a Cimbora egy kétüléses vitorlázógép, a múlt század, negyvenes éveinek konstrukciója! A Kánya a Cimborához hasonlóan Rubik Ernő konstrukciója, egy remek vállszárnyas vontatógép, a Po-2-es a világ legkedvesebb kétfedelűje, most volt nagyjavítva és szép új festést is kapott, a Li-2-es pedig a második világháború után újra indult polgári légiközlekedés alapgépe, gyönyörű alumadár két csillagmotorral, a légi nosztalgia hazai flottavezetője.

Ami még fontos: a rendezvényre a belépés díjtalan! A repülésekre nem kell előzetesen regisztrálni, érkezési sorrendben lehet jelentkezni az alapítványi támogatójegy megvásárlását követően. A két  év alatti gyermekek is felülhetnek a Li-2-es gépre (díjmentesen), de a biztonsági előírásoknak megfelelően, csak a szülő ölében utazhatnak. A Po-2-es gépben csak 14 éves kortól lehet utazni.

(fotó: Zsaludek Endre)

Segítség az odajutáshoz: aki a közösségi közlekedést választja, az a legegyszerűbben a Kelenföld vasútállomásról induló (4-es metró végállomása) 187-es vagy 87-es jelű autóbusszal utazhat a budaörsi repülőtérre, ahol a „Repülőgépes Szolgálat” megállónál kell leszállni. Budatétény Campona irányából a 287 jelű autóbusszal is elérhető a repülőtér, Budaörsről a 287A jelű autóbusszal kell, illetve lehet utazni.

A repülőtér területére kutyát behozni szabad, de a tisztaságra és a biztonságra (póráz) a gazdiknak fokozottan ügyelniük kell.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek