Harminc éve kezdődött a partnerség optikai érzékelőkkel, most kábelkötelegelőkkel vesz részt az ABB a Mars-küldetésben

iho   ·   2021.03.07. 15:00
00_abb_kitartas

Az ABB Ty-Rap kábelkötegelőket szállított a NASA Mars 2020 küldetés Perserverance marsjárójához.

Az ABB épületekben, metrókban, mélytengeri alkalmazásokban és a Marson egyaránt jól használható Ty-Rap kábelkötegelőit úgy tervezték, hogy azok kibírják az űrrepülés során fellépő megpróbáltatásokat, és a legszélsőségesebb körülmények között is ellenálljanak a korróziónak és a sugárzásnak. A NASA ugyanazokat a Ty-Rap kábelkötözőket építette be a marsjáróba, mint amiket az ipari alkalmazásokban világszerte széles körben használnak. A Ty-Rap kábelkötözőkkel rögzítették a marsjáró belső és külső kábelcsöveit, az alkatrészeket, de a kutatási- és a laboreszközöket is.

A napjainkban ABB Installációs Készülékek divízióként ismert üzleti terület 1973 óta kínál termékeket – az űrprogramhoz is.

Kábelkötegelők – ilyenek vannak a Perserverance-en is

Ty-Rap kábelkötegelőket alkalmaztak a NASA még működő Curiosity marsjáróján, illetve ezeket a kábelkötözőket használták a Spirit marsjárón és ikertestvérén, az Opportunityn is.

Az eredetileg 1958-ben szabadalmaztatott Ty-Rap kábelkötözők a Grip of Steel rögzítőmegoldásról váltak jól ismertté mind az ipari, mind a lakossági célú felhasználásokban. Azóta közel 30 milliárd Ty-Rap kábelkötözőt gyártottak, amelyek egymás után fektetve olyan hosszúak lennének, hogy több mint egy tucatszor érnének el a Holdig és vissza.

Az ABB a NASA-val több mint harminc éve dolgozik együtt, először az ABB optikai érzékelőkkel támogatta az űrsiklóval folytatott akkori kísérleteket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.