Hiba az űrállomáson

MTI   ·   2013.12.12. 08:58

Meghibásodott a Nemzetközi Űrállomás egyik hűtőrendszere szerdán, de a Föld körül keringő állomáson tartózkodó hat űrhajóst nem fenyegeti veszély - jelentette be az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA).

A 450 tonnás űrállomásnak két fő hűtőrendszere van, ezek elsősorban az elektromos berendezések túlmelegedését hivatottak megakadályozni. A műszaki probléma az egyik hűtőpumpánál mutatkozott, és azt követően a legénység óvatosságból csökkentette azon berendezések teljesítményét, amelyek működtetése nem kulcsfontosságú. A rendszer automatikusan állt le, amikor a megszabottól szokatlan mértékben eltérő hőmérsékletet észlelt.

Egy NASA-szóvivő szerint súlyos problémáról lehet szó, de rendkívüli helyzettől nem kell tartani. Az űrállomás működését, valamint az orosz, amerikai és japán űrhajósokat nem fenyegeti komoly veszély.

A problémát egyelőre a Földről igyekeznek megoldani. Ha ez nem sikerül, a legénység valamely tagjának űrsétát kell tennie, hogy egy tartalék pumpát helyezzen üzembe.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.