Ismét hatan az űrállomáson

MTI   ·   2012.10.25. 19:14

A Szojuz-TMA-06M orosz űrhajó két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén közép-európai idő szerint 14 óra 35 perckor sikerrel csatlakozott az űrállomás MIM-2-es, Kutatás elnevezésű orosz moduljához.

A zsilipelést követően 17 óra 12 perckor elsőként Oleg Novickij, a Szojuz parancsnoka szállt át az ISS-re. Őt Jevgenyij Tarelkin, majd az amerikai Kevin Ford követte.

A NASA űrhajósának, Kevin Fordnak ez a második útja. 2009-ben már járt az űrben, a két orosz kozmonautának ez az első űrrepülése.

A Nemzetközi Űrállomáson az új legénység csaknem öt hónap alatt negyven tudományos kísérletet végez el.

Az ISS-en ezzel hat főre nőtt a legénység létszáma. Az újonnan érkezett űrhajósokat Sunita Williams parancsnok, Hoside Akihiko japán és Jurij Malencsenko orosz űrhajósok fogadták, akik a 33. legénység tagjaiként július 17. óta dolgoznak a Nemzetközi Űrállomáson. A tervek szerint november 12-én térnek vissza a Földre.

A Nemzetközi Űrállomásra új, sorrendben a 34. legénységet szállító Szojuz-TMA-06M űrhajó műszaki problémák miatt a tervezetthez képest nyolc nappal később, kedden indult útjára. A szakemberek kicseréltek egy fedélzeti berendezést.

Kapcsolódó hírek