16 ezer munkaóra után magyar diákok felbocsátották hazánk első szuperszonikus kutatórakétáját

iho/repülés   ·   2023.01.28. 17:35
00_magyar_raketa

Sikeresen startolt a BME Aerospace Team által megépített három méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta, ami repülés közben két tudományos kísérletet végzett: egy élő csontsejtekkel végzett orvosbiológiai, valamit egy, a Föld mágnesességét mérő légkörfizikai kísérlet kapott helyet az eszközön.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Aerospace csapata 2021 szeptemberében azért alakult, hogy egyetemi hallgatók és a legnevesebb hazai szakemberek tudását ötvözve szuperszonikus, szuborbitális – a hangsebességnél több, mint kétszer gyorsabban repülő, Föld körüli pályára nem kerülő – rakétát tervezzenek, és szereljenek össze.

Az Aether-S nevű, oktatási célú kutatórakéta tesztfelbocsátás – a szükséges engedélyek megléte és az óvintézkedések betartása mellett – január 26-án 16:05 perckor a Magyar Honvédség Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság 0-ponti lőterén megtörtént.

A rakétát saját fejlesztésű számítógépes és kommunikációs rendszer működtette, a tartalékrendszert pedig kereskedelemben kapható eszközökből állította össze a csapat. A csapattagok a megalakulástól a versenyig 16 ezer munkaórát töltöttek a projekt megvalósításával. Tavaly augusztus közepéig a fejlesztés és a laboratóriumi tesztek zajlottak, majd ősszel az összeszerelés követte ezeket. A mostanra már közel harminc fős hallgatói csapat tagjai között egyaránt szerepel villamosmérnök, mérnökinformatikus, jármű-, gépész- és mechatronikai mérnök, orvos, csillagász, geofizikus, közgazdász, jogász és grafikus.

Az egy héttel korábban, a BME Q-épületének aulájában megtartott projektbemutató rendezvény díszvendége Farkas Bertalan kutatóűrhajós volt. Besenyei Péter műrepülő világbajnok pedig személyesen tekintette meg a sikeres tesztfelbocsátást.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.