Itt a nyár, erős turisztikai szezonra készül a MÁV-Volán-csoport

iho/vasút   ·   2021.06.16. 15:00
mav_balaton_2021

Az autózással szemben versenyképes utazás érdekében minden eddiginél jobb, számos fejlesztést tartalmazó nyári menetrendet állított össze a MÁV-Start és a Volánbusz is.

A járványhelyzet és a korlátozások enyhítésével jelentős forgalomra számítanak a közlekedési társaságok. A várakozások alapján az utazási kedv elérheti a 2019-es rekordévet, amikor is 1 millió 650 ezren utaztak vonattal a Balatonhoz. A pozitív várakozásokat az is megalapozza, hogy a május 17-étől bevezetett előszezoni menetrendnek köszönhetően 55 százalékkal javult az utazási kedv a tavalyi azonos időszakhoz képest. Ez 130 ezer utazást jelent, ezen belül az északi partra 33 ezren utaztak, több mint kétszer annyian, mint tavaly ugyanekkor, pedig a villamosítási munkák miatt csak május 31-étől közlekednek vonatok. Június első hétvégéjén 30 ezren vették igénybe a balatoni vonatokat. Több balatoni intercity is teljes kihasználtsággal közlekedett.

A MÁV-Volán-csoport több kiemelt fejlesztésre alapozva készülhet az idei főszezonra: elkészült a villamosítás Székesfehérvár és Balatonfüred között, melynek köszönhetően csökken a menetidő, és csendesebb, környezetbarátabb villamosvontatású szerelvények közlekedhetnek. A Déli partra új, emeletes, KISS motorvonatokon is utazhatnak az utasok, emellett óránként modern intercity-kocsikat is igénybe vehetnek. A Dunántúl északi részének helyközi-elővárosi buszvonalaira pedig folyamatosan érkeznek a Volánbusz új beszerzésű, MAN Lion’s City GL A23 típusú, csuklós autóbuszai.

Habár a vasúti nyári főszezon, így a MÁV-Start idei nyári menetrendje is csak június 19-én, szombaton lép életbe, a Balaton térségében közlekedő autóbuszjáratok menetrendje a tanév befejeződésével, már június 16-a, szerdától nagymértékben átalakul – az ország számos pontjáról könnyebben elérhetővé válik a tó a nyári időszakban. A MÁV és a Volánbusz integrációjának köszönhetően a busztársaság a vasúti közlekedéshez hangoltan több új járatot indít hazánk kedvelt üdülőhelyéhez, meglévő kínálatát pedig több viszonylaton jelentősen bővíti, módosítja, hogy ezzel is segítse a belföldi turizmus élénkítését. Egész nyáron igénybe lehet venni a tavalyról ismert Balaton 24 és 72 napijegyeket, valamint azok idei kiterjesztését a Balaton 24/72 Duo napijegyeket. A kedvezmények sorában újdonság a MÁV-Start Balaton Okosjegye, a biciklisek számára pedig változó árazású, a kerékpárszállító kocsival közlekedő vonatok esetében sokkal olcsóbb tarifát kínálnak.

A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának előnyeit kihasználva ismét szintet lépett a vasúti és az autóbuszos közösségi közlekedés összehangolása, ennek a folyamatnak a része az új nyári menetrend bevezetése is, melynek eredményeképpen jelentősen javul a Balaton megközelíthetősége is. A közösségi közlekedést választva az utasoknak nincs gondjuk vezetésre, dugókban várakozásra, már úti céljuk megközelítése közben is kikapcsolódhatnak, pihenhetnek – ennek előnyeit már a nyaralás tervezése közben érdemes figyelembe venni.

A főszezontól Budapest és a Balaton déli partja között a Balaton és Tópart Intercity-, valamint a DéliàParti sebesvonat mellett hétvégi napokon megjelennek a KISS motorvonatok is. Az új, nagykapacitású emeletes szerelvényből álló Napfürdő expresszvonat a hétvégeken Szolnokot és a ceglédi vonal forgalmasabb állomásait köti össze Fonyóddal; a Jégmadár expresszvonat pedig a Dunakanyart, azaz Szob és Vác térségét, továbbá Rákospalota-Újpestet, Kőbánya felsőt, Kelenföldet kapcsolja össze szintén Fonyóddal, a déli parttal és a Velencei-tóval.

Új korszak kezdődik Budapest és Balatonfüred között a villamosításnak köszönhetően június 19-étől: az ország és az északi part fővárosa között a korábbi évekhez képest csaknem kétszer annyi vonat fog közlekedni, és egyes településekre nyolc–húsz perccel rövidül a menetidő, járattól függően. Balatonfüred és Tapolca között is gyakrabban közlekednek a vonatok, így a part menti utazások is könnyebbé válnak. A Balaton keleti medencéje az új, kétóránként közlekedő Vízipók InterRégió-vonatokkal érhető majd el a leggyorsabban. A Katica InterRégió-járat utasai klímás Flirt motorvonattal utazhatnak a Déli pályaudvartól Balatonfüredig. A korábbi években megszokott Kék Hullám Intercity is közlekedik.

Az idei évtől a népszerű éjjeli Bagolyvonatok az északi parton is biztosítják, hogy az éjszakába nyúló szórakozás után is mindenki biztonságban hazaérjen. A déli parton a korábbi évek magas utasforgalma alapján sűrítette a MÁV-Start a menetrendet, új vonatokat indított Keszthely, Siófok és Budapest között.

A tervek szerint nyáron az Utasellátó fedélzeti vendéglátási szolgáltatásai az északi part felé is elérhetők lesznek. A déli parton az előszezontól utószezon végéig, szeptember 12-éig közlekedik étkezőkocsi Budapest és Keszthely közötti a Balaton Intercitykben, a főszezonban napi nyolc pár vonatban.

Vidéki nagyvárosokból is kényelmesebben érhető el majd az ország legnagyobb tava. A Helikon InterRégió-vonatok kétóránként közlekednek Győr, a Balaton nyugati partja és Kaposvár között, de naponta egy vonatpár, pénteken és vasárnap ezen felül több vonat is Pécsig meghosszabbítva közlekedik, így a „magyar tenger” és Győr is könnyebben elérhető Baranya megye felől. Az Ezüstpart expresszvonat naponta közlekedik Miskolc és Fonyód között, nagy befogadóképességű kerékpárszállító és IC+ kocsikkal. Az Aranypart és az Aranyhíd expresszvonatok szintén nagy befogadóképességű kerékpárszállító és IC+ kocsival kiegészülve teremtenek összeköttetést naponta a déli parttal Fonyódig, az előbbi Nyíregyháza, Debrecen, az utóbbi Szeged felől. A Tekergő expresszvonat naponta közlekedik Nyíregyháza–Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár–Balatonfüred–Zánka-Erzsébettábor útvonalon. A Szombathely– Celldömölk–Tapolca–Keszthely viszonylaton naponta két vonat indul. A Szombathely–Celldömölk–Tapolca–Balatonfüred–Budapest útvonalon pedig naponta egy és hétvégén további egy pár Kék Hullám Intercity közlekedik.

Az eddigieknél több autóbuszjárat közlekedik a Balatonhoz Győrből, Szegedről, Bajáról, Pécsről, Kaposvárról, Dombóvárról, Nagyatádról, Marcaliból, Oroszlányból és Tatabányáról. Ezeken felül új távolsági autóbuszjáratok is indulnak a tóhoz, többek közt Salgótarjánból, Egerből, Gyöngyösről, Kiskunhalasról, Kiskőrösről, Dunaújvárosból, Paksról és Komlóról. Mindezzel országosan jelentős mértékben javul a Balaton autóbuszos elérhetősége. A menetrendváltozás Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Heves, Komárom-Esztergom, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Somogy és Baranya megyéből is könnyebbé teszi „a magyar tengerhez” való eljutást. A déli parton Siófokon, Balatonlellén és Balatonmáriafürdőn érhetők el csatlakozások a Belső-Somogy felé közlekedő járatokhoz. A tó partja mentén párhuzamos, de más megállókat kiszolgáló, vonatokhoz hangolt buszjáratok közlekednek. Siófok és Veszprém között új, a vonatokhoz csatlakozó, ütemes menetrend szerint közlekedő járatok javítják a keleti medence körbeutazási lehetőségeit. A Káli-medencében és a Balaton felvidék több részén is új buszjáratok indulnak, csatlakozva a vonatokhoz Zánka és Révfülöp vasútállomásokon.

A balatoni utazásokat teszi még vonzóbbá, olcsóbbá a MÁV-Volán-csoport új közös díjterméke, a Balaton 24 Duo és 72 Duo napijegy. A Volánbusszal közösen a Balaton teljes medencéjére kiterjedő utazási lehetőséget kínál a közlekedési társaság. A tavaly nyáron megismert Balaton 24/72 napijegyek pedig 24 és 72 órás érvényességük alatt korlátlan számú utazásra jogosítanak a Balaton körül, a Tapolca–Sümeg szakaszon másodosztályon, a Balatonfenyvesi kisvasút járatain, és a Volánbusz Balatonfüred és Tihany közötti járatain. A MÁV-Start a 2021 májusában a szegedi vonatokon bevezetett Okosjegyet a nyári forgalomban  kiterjeszti a balatoni vonatokra. A kijelölt intercity- és expresszvonatokra váltható Balaton Okosjegy kedvezményes áron és korlátozott számban áll rendelkezésre. Az Okosjegy kizárólag a MÁV applikációban és az interneten váltható meg, a rendszer automatikusan mutatja a legkedvezőbb elérhető ajánlatokat, amelyek már tartalmazzák a helyjegyet is. A bicikliseket pedig egy merőben új tarifarendszer, változó díjú kerékpárhelyjegy ösztönzi arra, hogy a nagykapacitású kerékpárszállító kocsikkal közlekedő vonatokat válasszák, elkerülve a telített, illetve a csak kevés kerékpár szállítására alkalmas vonatokat.

Déli part

Budapest és a Balaton déli partja között háromféle vonattal lehet utazni: a Balaton és Tópart Intercityvel, valamint a DéliàParti sebesvonattal. A legnagyobb és várhatóan legnépszerűbb újdonságot az emeletes KISS motorvonatok megjelenése hozza el a déli partra: a Napfürdő expresszvonat a hétvégeken közlekedik Szolnokot és a ceglédi vonal forgalmasabb állomásait köti össze Fonyóddal; a Jégmadár expresszvonat pedig a Dunakanyart, azaz Szob és Vác térségét, továbbá Rákospalota-Újpestet, Kőbánya felsőt kapcsolja össze szintén Fonyóddal, a déli parttal és a Velencei-tóval.

Balaton- és Tópart Intercity

Ezen vonatokkal érhető el leggyorsabban a Balaton, Budapest-Kelenföld és Siófok között a menetidő csupán 73 perc, a vonatok csak a népszerűbb tóparti településeken, forgalmasabb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg.

A Balaton Intercity-vonatok kétóránként Budapest és Keszthely, a Tópart Intercityk Budapest és Nagykanizsa között közlekednek, szintén kétóránként. A közös szakaszon így Budapest és Balatonszentgyörgy között hatvan percenként közlekednek, Budapestről 6:35 és 19:35 között, valamint 21:35-kor, Balatonszentgyörgyről pedig 6:03-tól 21:02-ig indulnak.

A Balaton és a Tópart Intercityken a kerékpárszállítás korlátozottan lehetséges. A Balaton Intercitykben közlekedik első osztályú kocsi és étkezőkocsi is, amelyben a járványügyi szabályok betartásával, védettségi igazolvánnyal vagy az EESZT telefonos alkalmazásával lehet fogyasztani.

Déli->Parti sebesvonat

A Déli->Parti sebesvonatok Budapest és Balatonszentgyörgy között közlekednek, a hét minden napján kétóránként járnak, Budapestről 8:05 és 20:05 között kétóránként, Balatonszentgyörgyről 4:40-kor, 6:43-kor, 8:20-kor, 10:15-től 18:15-ig pedig kétóránként indulnak.

A Déli->Parti sebesvonatok a tó partján minden állomáson és megállóhelyen megállnak, ezekkel a vonatokkal érhetőek el azok a helyek, ahol az intercity-vonatok nem állnak meg. A sebesvonatokat ajánlja a vasúttársaság a kerékpáros utasainak, mert ezen vonatokban mindig lesz nagy befogadóképességű kerékpáros kocsi is.

 

Északi part

A villamosításnak köszönhetően új korszak kezdődik Balatonfüred és Budapest között június 19-étől: Füredig csökken az utazási idő, mivel a székesfehérvári mozdonycserét Balatonfüreden fogják végezni a Tapolca felé továbbközlekedő járatok esetében. Az ország és az északi part főbb városai között csaknem kétszer annyi vonat közlekedik majd, jelentősen, egyes vonatoknál nyolc–húsz perccel rövidebb menetidővel a korábbi évekhez képest. Balatonfüred és Tapolca között is jelentősen gyakrabban közlekednek a vonatok, így a part menti utazások, Badacsony elérése is könnyebbé válik. A személyvonatok a Kék Hullám Intercityket kiegészítve, Balatonfüred és Tapolca között kétóránként járnak. Balatonfüreden csatlakoznak a Vízipók, Tapolcán pedig a Helikon InterRégió-vonatokhoz, így a Balaton nyugati medencéje körbeutazható.

Kék Hullám Intercity

Budapest és Tapolca között naponta kétóránként közlekednek a Kék Hullám Intercityk, amelyek Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig Szepezdfürdő és Badacsonyörs kivételével minden állomáson és megállóhelyen. Budapestről 7:05 és 19:05 között indulnak, pénteken és szombaton 21:05-kor is megy egy járat. Tapolcáról 7:38 és 17:38 között indulnak, hétvégi napokon azonban 19:38-kor is lesz egy további járat. Ezen vonatokkal érhető el leggyorsabban Balatonalmádi, Balatonfüred és a Balatonfüreden túli települések, például Badacsony, Révfülöp is. A korábbi évekhez képest változás, hogy a vonatok mozdonycseréje Székesfehérvár helyett Balatonfüreden fog zajlani. A Kék Hullám Intercitykben nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi és három IC-minőségű kocsi is közlekedik.

Katica InterRégió

A Katica InterRégió-vonatok Budapest-Déli és Balatonfüred között kétóránként közlekednek, modern, akadálymentes és klímás Flirt motorvonatokkal. A Katicák a Déli pályaudvarról 6:30 és 20:30, Balatonfüredről 9:11 és 21:11 között indulnak. A vonatok a Déli és Székesfehérvár között csak Kelenföldön állnak meg, Székesfehérvár és Balatonfüred között viszont minden állomáson és megállóhelyen. A vonaton a kerékpárférőhelyek száma korlátozott, ezért kerékpárosok számára nem ajánlott.

Vízipók InterRégió

Az új, Vízipók fantázianevű IR-vonatok Budapest és Balatonfüred között kétóránként közlekednek, ezekkel érhető el a leggyorsabban a Balaton keleti medencéje. A Déliből 7:30 és 19:30, Balatonfüredről 8:23 és 20:23 között indulnak. A Déli pályaudvar és Balatonakarattya között csak Budapest-Kelenföldön és Székesfehérváron, Balatonakarattya és Balatonfüred állomások között viszont minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A Vízipók IR-vonatok a tavalyi járatokhoz képest csaknem húsz perccel gyorsabbak, az eljutás így jelentősen rövidül, és sűrűbbé is válik Balatonfűzfőre, Balatonkenesére, Alsóörsre. A vonatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító és légjavítós kocsik közlekednek majd.

 

A Balaton nyugati medencéje

A MÁV-Start 2020 decemberében indította el a Dunántúlon az új Helikon InterRégió-vonatot, amellyel a Balaton minden korábbinál jobban elérhetővé vált Győr, Kaposvár és Pécs felől. A Helikon InterRégió-vonatok kétóránként közlekednek Győr és Kaposvár között. Naponta egy vonatpár, pénteken és vasárnap ezen felül több vonat is Pécsig meghosszabbítva közlekedik, így a Balaton és Győr is könnyebben elérhető Baranya megye felől.

A Helikon InterRégió-vonatok nagyrészt korszerű, alacsonypadlós, klímás Desiro motorvonattal közlekednek. A hétvégi időszakban a kerékpáros utasok igényeinek megfelelően egyes vonatok hagyományos szerelvénnyel, kerékpárszállító kocsikkal indulnak. A nyári időszakban kerékpárhely foglalása kötelező a vonatokon.

 

Közvetlen távolsági vonatok

Kelet-Magyarországról (Miskolc, Nyíregyháza, Szeged):

  • Az Ezüstpart expresszvonat naponta közlekedik Miskolc és Fonyód között. A vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi és IC+ kocsi is közlekedik.
  • Az Aranypart expresszvonat naponta közlekedik Nyíregyháza és Fonyód között. A vonat a tavalyi évhez képest kevesebb megállóhelyen áll meg, így menetideje csaknem húsz perccel csökken.
  • Az Aranyhíd expresszvonat Szeged és Fonyód között közlekedik naponta.
  • A Tekergő expresszvonat naponta közlekedik Nyíregyháza–Kőbánya-Kispest–Székesfehérvár–Balatonfüred–Zánka-Erzsébettábor között. A vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi közlekedik.

Közép-Magyarországról (Szolnok, Szob, Vác):

  • Hétvégi napokon Szolnok és a Balaton északi partja között új Tekergő expresszvonat közlekedik. A vonat Szolnoktól Kőbánya-Kispest érintésével közlekedik Tapolcáig, csak a legfontosabb megállókat érinti.
  • A déli parton az idei évben újdonságot jelent az emeletes KISS motorvonatok megjelenése is.
  • A Napfürdő expresszvonat a hétvégi napokon közlekedik Szolnok és Fonyód között, emeletes KISS motorvonattal. Szolnok, Cegléd, Albertirsa és Monor felől így közvetlenül és gyorsan elérhetővé válik a Balaton déli partja.
  • A Jégmadár expresszvonat hétvégi napokon Szob és Fonyód között közlekedik szintén modern, akadálymentes KISS motorvonattal, így teljesen új kapcsolatot hoz létre a Dunakanyar felől a Balatonnal, valamint a Velencei-tóval. A vonat Vác, Rákospalota-Újpest, Kőbánya-felső, Budapest-Kelenföld és Velence érintésével éri el a Balaton déli partját.

Dél- és Nyugat-Dunántúlról (Győr, Kaposvár, Pécs, Szombathely):

  • A Szombathely–Celldömölk–Tapolca–Keszthely viszonylaton naponta két vonat indul. Szombathely és Tapolca között csak Sárvár, Celldömölk és Sümeg állomáson állnak meg, Tapolcától Keszthelyig Becehegy kivételével viszont minden állomáson és megállóhelyen.
  • Naponta egy, hétvégén pedig további egy pár Kék Hullám Intercity közlekedik a Szombathely–Celldömölk–Tapolca–Balatonfüred–Budapest útvonalon. Szombathely és Tapolca között csak Sárvár, Boba és Celldömölk állomáson állnak meg.

 

Bagolyvonatok

Idén a népszerű éjszaki Bagolyvonatok „kiterjesztik szárnyaikat” az északi partra is, hogy az éjjelbe nyúló szórakozás után is mindenki biztonságban hazaérjen. A Bagolyvonatok többsége csütörtök, péntek, illetve szombat éjszakákon közlekednek, ezáltal a Balaton bármely településéről bármely másik településre lehetséges éjszaka eljutni.

A déli parton két pár új Bagolyvonat vehető igénybe, így a hétvégi éjszakákon csaknem minden órában indul vonat, Keszthely is jobban elérhetővé válik. A Bagolyvonatok idén nagyrészt Flirt motorvonatokkal közlekednek. Újdonság, hogy már nem csak hétvégén, hanem hétköznap is közlekednek egyes Bagolyvonatok a déli parton. Bagolyvonat Budapestről 22:40-kor, 23:40-kor, 0:40-kor és 2:40-kor, Fonyódról pedig 22:31-kor, 0:35-kor, 1:32-kor, 2:46-kor és 3:35-kor indul.

Az északi parti Bagolyvonatok Tapolca és Székesfehérvár között közlekednek csütörtök, péntek, illetve szombat éjszakákon. Székesfehérvárról, illetve Tapolcáról éjfél után indulnak, Balatonfüredről hajnali 2 óra után átszállással lehet továbbutazni Tapolca, illetve Székesfehérvár felé. Székesfehérváron átszállással lehetséges a továbbutazás Budapest felé, illetve felől is.

A déli és északi parti vonatokhoz csatlakozva Keszthely és Tapolca között is indítunk Bagolyvonatokat a csütörtök, péntek, illetve szombat éjszakákon, így a Balaton bármely településéről bármely másik településére el lehet jutni éjszaka is vonattal.

Fedélzeti szolgálatatások egyes vasúti járatokon

A MÁV-Start tervei szerint 2021 nyarán az Utasellátó fedélzeti vendéglátási szolgáltatása már nemcsak a déli parton, hanem az északi part felé is elérhető lesz.

A déli parton az előszezon első napjától, május 17-től az utószezon utolsó napjáig, szeptember 12-ig közlekedik étkezőkocsi Budapest és Keszthely közötti a Balaton Intercity-vonatokban, a főszezonban napi nyolc pár vonatban.

Az északi parton tervezetten a nyár második felében indulhat a bisztrókocsi-szolgáltatás a Kék Hullám Intercity-vonatokban, ami az első osztályú IC+ kocsi elkészülésétől függ.

Utasellátó-kínálat

Az Utasellátó étel- és italkínálata az elmúlt két évben jól bevált, az utasok által kedvelt és trendinek számító street food irányzatra épül, továbbra is kapható a Start, Classic és Vega Burger, valamint a közkedvelt csapolt sör.

Idén a street food ételek mellé bekerült néhány, a Retró hétvégéken nagy sikert aratott hagyományos magyaros étel, mint a paprikáscsirke, a borókabogyós marhasült, magyaros sertéssült. Újdonságként balatoni halászlét és hideg gyümölcslevest is felszolgálnak. Növelték az egészséges ételek számát: müzlitál és tonhalsaláta is felkerül az étlapra. A gyerek menüt bőségesebbé tették, édességet és üdítőt is adnak hozzá. Újdonság a desszertek közül a somlói galuska, valamint a többféle ízben elérhető poharas jégkrém. Az italok és frissítők kínálata minőségi gyümölcslevekkel és kedvelt szeszes italokkal, whiskyvel, tequilával és Baileys-szel bővült. A balatoni étkezőkocsikon a BB márka szezonális borai 0,75 literes palackban is kaphatók, így baráti társaságok is jól  beoszthatják az út során. Idén lesz először kapható az Utasellátó logójával ellátott Nohab és Szili kézműves sör. A rágcsálnivalók körét szintén bővítettük, valamint folyamatosan elérhető az egyedi logós kiszerelésű, Utasellátó csokiroló és Utasellátó „bomba”.

A kínálat összeállításánál figyeltek a különféle étel-intoleranciákkal élők igényeire is, ezért barna cukor és édesítőszer is kérhető, a kávéféleségeket pedig kínálják laktózmentes tejjel, valamint mandulaitallal is. A hamburgereket gluténmentes hamburgerzsemlével is lehet kérni. Újdonságként az IC+ bisztrókocsikon az eddigiektől eltérő rendszerű, jobb minőségű kávét készítő podos kávégépeket állítottak üzembe.

A fenntarthatóság jegyében különösen odafigyelnek a „zöld” csomagolóanyagok használatára. Valamennyi, az Utasellátó logójával forgalomba kerülő elviteles doboz, pohár, szatyor környezetbarát termékként készül.

A Volánbusz kínálata is jelentősen bővült

Új távolsági autóbuszjáratok indulnak a Balatonhoz a többi közt Salgótarjánból, Egerből, Gyöngyösről, Kiskunhalasról, Kiskőrösről, Dunaújvárosból, Paksról és Komlóról. Az eddigieknél több autóbuszjárat közlekedik a Balatonhoz a többi közt Győrből, Szegedről, Bajáról, Pécsről, Kaposvárról, Dombóvárról, Nagyatádról, Marcaliból, Oroszlányból és Tatabányáról. Mindezzel országosan jelentős mértékben javul a Balaton autóbuszos elérhetősége. A menetrendváltozás Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Heves, Komárom-Esztergom, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna, Somogy és Baranya megyékből is könnyebbé teszi „a magyar tengerhez” való eljutást.

  • A vasúti közlekedéshez igazodva változik a Budapestről Balatonfüredre, valamint a Budapestről Siófok–Lengyeltóti–Marcali–Böhönye útvonalon Nagyatádra, illetve Barcsra közlekedő autóbuszjáratok menetrendje.
  • Egyes országos járatok mostantól a Balaton érintésével közlekednek, így például a Kaposvár és Győr között Balatonlelle–Siófok–Veszprém–Zirc–Veszprémvarsány útvonalon közlekedő buszjáratok menetrendje is változik. Az autóbuszok Siófok és Veszprém között megállnak a többi közt Balatonakarattyán, Balatonkenesén és Balatonfűzfőn, így Kaposvárról és Győrből egyaránt könnyebben elérhetővé válik a Balaton északkeleti partja is. Ugyanakkor a Tapolca és Kaposvár között Veszprém–Siófok–Tab–Igal útvonalon közlekedő autóbuszjárat Siófok és Kaposvár között módosított útvonalon, Tab helyett Zamárdi, Balatonföldvár és Pusztaszemes érintésével közlekedik.
  • A Budapestről Székesfehérvár–Siófok–Balatonföldvár–Igal útvonalon Kaposvárra közlekedő autóbuszjárat Siófok és Kaposvár között mindkét irányban módosított útvonalon, Balatonföldvár helyett Tab érintésével közlekedik.
  • A Keszthelyről reggelente Hévíz–Sümeg–Devecser–Pápa útvonalon Győrbe induló autóbuszjárat csak Keszthely és Sümeg között közlekedik. Győrbe Sümegről és Pápáról – igény szerint – vasúttal és autóbusszal is közlekedhetnek az utasok.
  • A Békéscsaba és Zalaegerszeg között Orosháza–Szentes–Csongrád–Kiskunfélegyháza–Kecskemét–Dunaújváros–Siófok–Keszthely–Hévíz útvonalon közlekedő autóbuszjárat a Balaton déli partján (Siófok és Keszthely között) az eddiginél lényegesen több helyen biztosít le- és felszállási lehetőséget.
  • A távolsági járatok mellett a tó környékén közlekedő autóbuszjáratok menetrendje is jelentős mértékben változik. A déli parton a vasúttal összehangolt autóbuszjáratok közül válogathat az utas: a Siófok és Balatonmáriafürdő közti, illetve a Siófok és Veszprém közti szakaszon közlekedő, valamint a déli parthoz közeli településeket érintő autóbuszok a jelenleginél egyenletesebb elosztás, és többségében a vasúti közlekedéshez hangolt menetrend szerint indulnak.
  • A Balaton térségében változik a regionális autóbuszjáratok menetrendje is. A korábbinál gyakrabban, rövidebb menetidővel és a vasúti közlekedéssel összehangolva közlekednek az autóbuszjáratok Veszprém és Siófok között. A vonatokhoz több átszállási ponton csatlakozó autóbuszokkal elérhetőek lesznek azok a megállók, amelyek a vasútállomásoktól távolabb helyezkednek el, ezzel kényelmesebbé téve a közlekedést, a Balaton elérését. A csatlakozások a nyári tanszünet alatt a hét minden napján elérhetőek.
  • Az Enying és Siófok között közlekedő autóbuszjáratok közül Siófok felől három, míg Enying felől további két járat Balatonaliga és Balatonvilágos érintésével közlekedik, bővítve a vasúttal nehezebben elérhető településrészek és Siófok, illetve az enyingi térség és a tó közötti utazási lehetőségeket.
  • Az egyenletesebb eljutási lehetőséget biztosító, ütemes jellegű menetrendnek köszönhetően a déli part településeiről a nyári időszakban több közvetlen járattal lehet eljutni Siófokra. A Siófok–Balatonszabadi–Siójut–Ádánd, illetve a Siófok–Balatonszéplak–Zamárdi–Balatonendréd viszonylaton a jelenleginél egyenletesebb eljutási lehetőséget biztosító, ütemes jellegű, könnyebben megjegyezhető menetrend lép életbe. A járatok Siófokon csatlakozást biztosítanak a Székesfehérvár és Budapest, valamint a Nagykanizsa vagy Keszthely irányába közlekedő vonatokhoz, illetve az országos autóbuszjáratokhoz is.
  • A Balatonlellétől déli irányba induló járatok is pontosabban és gyakrabban csatlakoznak majd a vonatokhoz. Marcali és Keszthely között már óránként indulnak autóbuszjáratok, melyek Balatonmáriafürdő, vasútállomás megállóhelyen csatlakoznak a Siófok, illetve Budapest felé közlekedő vonatokhoz.
  • Az új menetrenddel a Balaton északi partján és a Balaton-felvidéken is fontos változások lépnek életbe. Az északi partot érintő vasúti fejlesztésekhez kapcsolódóan jelentős mértékben javulnak az autóbuszos csatlakozások a 26-os, illetve 29-es vasútvonalakon közlekedő vonatokhoz. A menetrendi fejlesztéseknek köszönhetően a Balaton-felvidék több településén is bővülnek a közlekedési lehetőségek. Számos autóbuszjárat közlekedik a vasúttal összehangolt menetrend szerint Balatonfüred és Dörgicse, Nagyvázsony és Zánka, Tapolca és Révfülöp, Tapolca és Badacsony között, csatlakozást biztosítva a Budapest–Balatonfüred–Tapolca vonalon közlekedő vonatokhoz.
  • A Balatont és térségét érintő, június 16-án életbe lépő menetrendváltozásról részletesebben ide kattintva tájékozódhatnak. Az utazások megtervezésében segítséget nyújt a www.menetrendek.hu, valamint a www.volanbusz.hu/hu/menetrendek oldal is.

 

Kedvezmények, díjszabási tudnivalók, felárak a balatoni vonatokon

Díjszabás, felárak

  • Valamennyi Balatont érintő InterRégió- és sebesvonat (Katica, Vízipók, Helikon és a Budapest-Kelenföld és Fonyód közötti munkanapi Flirt, DéliàParti, Szombathely és Keszthely közötti vonatok) felármentesen vehető igénybe.
  • Valamennyi intercity- és expresszvonat intercity-kocsikból kiállított része (Tópart, Balaton, Kék Hullám, Aranyhíd, Aranypart, Ezüstpart, Adria) fix áras, 300 forintos helyjeggyel vehető igénybe.
  • Valamennyi intercity- és expresszvonat nem intercity-kocsikból kiállított része (Tópart, Balaton, Kék Hullám, Aranyhíd, Aranypart, Ezüstpart, szolnoki KISS, szobi KISS és Tekergő) díjmentes, nulla forintos helyjeggyel vehető igénybe távolsági utazásra, kivétel ez alól a Budapest-Déli és Budapest-Kelenföld közötti szakasz, ahol a Budapest-bérlettel, illetve a meghatározott szakaszra érvényes viszonylati vasúti bérlettel rendelkező utasnak nem szükséges díjmentes felárat váltania.
  • Kizárólag a Balaton partja mentén történő utazásra helyjegy nélkül vehető igénybe a Jégmadár Expressz (Szob–Fonyód) Székesfehérvár és Fonyód között.

Balaton 24/72, Balaton 24/72 Duo napijegyek

A balatoni utazások során érdemes igénybe venni a MÁV-Volán-csoport díjtermékeit. A Balaton 24/72 napijegyek 24 és 72 órás érvényességük alatt korlátlan számú utazásra jogosítanak a Balaton körül, a Tapolca–Sümeg szakaszon másodosztályon, a Balatonfenyvesi kisvasút járatain, és a Volánbusz Balatonfüred és Tihany közötti járatain. A 2021-ben bevezetett Balaton 24 Duo és 72 Duo napijegyekkel a Volánbusszal közösen a Balaton teljes medencéjére kiterjedő utazási lehetőséget kínál a közlekedési társaság, mivel a Balaton 24/72 jegyek felhasználási területén túl  a térségben közlekedő Volánbusz-járatokon is, összesen 123 település között utazhatnak korlátlanul az érvényesség kezdetétől számított 24, illetve 72 órán belül. A Balaton24 napijegyek a pénztárakban, egyes jegykiadó automatákban, illetve az interneten és a MÁV applikációban vásárolhatók meg. A Balaton72 és a Balaton 24/72 Duo napijegyeket az állomási pénztárakban és a MÁV applikációban lehet megvásárolni.

A Balaton 24-ből az idén június 10-éig már 2368-at, a Balaton 72-ből harminckettőt, a Balaton 24 Duóból pedig tízet váltottak.

Balatoni Okosjegy

A MÁV-Start a 2021 májusában a szegedi vonatokon bevezetett Okosjegyet a nyári forgalomban kiterjeszti a balatoni vonatokra is. A Balatoni Okosjegy a főszezonban a Balatonra közlekedő intercity- és expresszvonatokon kínál vonathoz kötött, dinamikus árú ajánlatokat, valamennyi kocsiosztályon. Vonatonként előre meghatározott számú hely vásárolható csak kocsiosztályonként. Az okosjegyet kizárólag a papírmentes csatornákon (MÁV App és Elvira) értékesíti a MÁV-Start.

A szegedi Okosjegyhez hasonlóan a Balaton Okosjegy is fix árú és korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. Kizárólag a MÁV applikációban és az interneten váltható meg, a rendszer automatikusan mutatja a legkedvezőbb elérhető ajánlatokat. Az ár már tartalmazza a helyjegyet, az Okosjegy mellé semmilyen más pótjegyet vagy helyjegyet nem kell váltani. További kedvezmény az Okosjegy árából nem érvényesíthető. 

A Budapest és a Balaton között utazók a Balaton (Budapestről minden megállási helyre) és a Tópart Intercityre (Budapestről Balatonszentgyörgyig minden megállási helyre), illetve a Kék Hullám IC-re, a távolabbi állomásokról a Balatonra utazók pedig a Tekergő (Szolnok–­Tapolca, Nyíregyháza–Zánka-Erzsébettábor), Aranyhíd (Szeged–Fonyód), Aranypart (Nyíregyháza–Fonyód), Ezüstpart (Miskolc–Fonyód) és Napfürdő (Szolnok–Fonyód) expresszvonatokra válthatnak Okosjegyet. Másodosztályon Budapestről, illetve Budapestre 2021 forintért kínál Okosjegyet a vasúttársaság, távolabbi településekről pedig 3299 forintért. Budapest és a Balaton közötti utazásához az első osztály kényelmét választva 2499 forinttól vehető meg az Okosjegy a Balaton IC-vonatokra.

Kerékpárszállítás

Az idei főszezoni időszakban forgalomba állítják az összes kerékpárszállításra alkalmas kocsikat, így alapvetően minden vonaton lehetséges a kerékpárok szállítása. Ennek ellenére a csúcsidei időszakban egyes vonatokon a kerékpáros kapacitások megtelhetnek, különösen a hétvégi csúcsidőben. Mind az északi parton, mind a déli parton közlekedik olyan vonattípus, melyen a kerékpárszállítás nagy befogadóképességű kocsiban lehetséges, melyben akár harminc kerékpár is szállítható.

A korábbi évekből ismert, egész napos korlátlan utazást biztosító Balatoni kerékpáros túrajegy a nyár folyamán nem lesz váltható a vonatokra. A kerékpárszállítás bármely balatoni állomásra, illetve állomásról június 19-étől 99 forintba kerülő új jegytípussal, minden korábbinál kedvezőbb áron. Ez a 99 forintos, egy útra szóló Balaton kerékpárjegy vonathoz kötött, csak a kiválasztott vonaton érvényes utazásra.

A balatoni vonatok többségén a kerékpárok számát a túlzott telítettség elkerülése érdekében kerékpárhelyjeggyel szabályozzák, melyet a kerékpárjegy mellé kötelező megváltani. Ha a kerékpárhelyek egy vonaton elfogynak, akkor más vonatot kell választani az utazáshoz, emiatt érdemes a kerékpárjegyet és kerékpárhelyjegyet minél korábban, elővételben megváltani.

A kerékpárhelyjegy ára vonatonként változó lesz a kerékpáros kapacitástól függően:

  • azokon a vonatokon, melyekben a kerékpáros férőhelyek száma magas, a kerékpárhelyjegy díjmentes;
  • azokon a vonatokon, melyeken a kerékpárszállítás korlátozott, a kerékpárhelyjegy ára a kerékpárjegy mellé további 350–700 forint.

A Balaton a déli parton a Déli->Parti sebesvonatokkal, az északi parton pedig a Vízipók InterRégió-vonatokkal érhető el a legkedvezőbb áron, ingyenes kerékpárhelyjeggyel.

Csúcsidőben a megnövekedő kerékpáros forgalomra való tekintettel a vonatokon a kerékpárhelyek már órákkal korábban megtelhetnek, ezért javasolja vasúttársaság a jegyek megvásárlását az online felületein (Elvira, MÁV app) akár már az utazást megelőző napokban. Amennyiben egy vonatra a kerékpárhelyek elfogytak, úgy a vonatra kerékpárral felszállni nem szabad, mivel a hely nélküli kerékpárral a vonat folyosóján való átjárást akadályozzák, és az érvényes kerékpárhellyel rendelkező kerékpáros utasok elől veszik el a helyet.

A járványügyi korlátozások feloldásáig továbbra is kötelező a maszkviselés a MÁV-Volán-csoport vonatain és autóbuszjáratain, valamint a zárt utasforgalmi területeken. A MÁV-Volán-csoport arra kéri az utasokat, hogy a menetjegyek gyors, sorban állás nélküli megvásárlása érdekében részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket. Az autóbuszjegyek és -bérletek továbbra is megvásárolhatók a Volánbusz pénztáraiban, jegykiadó automatáiban, partnereinél, valamint a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásban és társalkalmazásaiban. Egyes települések helyi díjtermékei a MÁV mobilalkalmazásban és a vasútállomások jegypénztáraiban is elérhetők. A MÁV-Start pénztáraiban a helyközi övezetes autóbuszbérletek, valamint a helyközi övezetes jegyek is megválthatók (120 kilométerig), országszerte közel háromszáz helyszínen. Az állami tulajdonú közlekedési társaságok folyamatosan dolgoznak további értékesítési csatornák bevonásán.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek