Januárban kezdik kiásni a Spitfire-eket Burmában

iho/repülés   ·   2012.12.27. 16:00
cim2

Január 12-én kezdődik azoknak a Spitfire vadászgépeknek a feltárása, amelyeket szétszedve és  ládába csomagolva a brit csapatok hagytak a II. világháború végefelé Burmában.

Mint arról az iho/repülés is beszámolt, a David Cundall vezette csoport, amelynek sikerült a gépeket megtalálnia, a brit miniszterelnök mianmari látogatása után kapta meg az engedélyt, hogy ismét felszínre hozza azokat a „zsírúj” Spiteket, amiket akkoriban azért ástak el, mert használni az ázsiai hadszintéren már nem tudták őket, hazavinni drága és bonyolult lett volna, azt viszont nem akarta a hadvezetés, hogy mások kezébe kerüljenek a gépek.

Így nézett ki beládázva a szétszedett Spitfire

Cundall időközben egy a talajba lebocsátott kamera segítségével meggyőződött arról, hogy a gépek még a helyükön vannak. A különös ásatások először a helyszín tanulmányozásával kezdődnek, majd egy hét múlva hozhatják felszínre az első beládázott, szétszerelt és tíz méter mélyre rejtett vadászgépeket a Rangoon közelében felvő Mingaladon repülőtér körzetében, nem messze a felszállópályától. A gépek feltárásáról dokuemntumfilm is készül.

Az elásott gépek pontos helyszínét még mindig titokban tartják, a Cundall-féle csoport még két további zónában hoz fel a mélyből Spitfire-eket, köztük hatot a ma már legritkább, jelenleg csak egyetlen repülőképes példányt számláló Mk VIII-as változatból.

Kapcsolódó hírek