Kabul Ezüst Csillaga

iho/repülés   ·   2011.10.02. 09:47

2011. április 27-én egy afgán katona a szövetséges kiképzők ellen fordította a fegyverét. Mielőtt lelőtték volna, hét amerikai katonát és egy amerikai civilt ölt meg Kabulban, a repülőtér egyik épületében. Abban az épülettömbben, ahol a szolnoki hajózók és műszakiak is dolgoztak, a MI–24/MI–35 Légi Kiképzéstámogató Csoport tagjaiként. A támadás a csoportban dolgozó amerikai katonákat, bajtársaikat érte.

Nathan Nylander kapitány meteorológusként dolgozott, a 25. Műveleti Meteorológiai Század tagjaként. A támadás idején a NATO afganisztáni légi kiképzési parancsnokságán töltötte be beosztását. Nylander kapitány 11 társával együtt egy szomszédos tárgyalóban volt, amikor meghallotta a lövéseket. Azonnal a két helyiség közötti ajtóhoz rohant, majd segített a sebesülteket kimenteni. Ezután az elmenekülés helyett az ellenállást választotta, s egy másik tiszttel együtt tüzet nyitott maroklőfegyveréből az afgán támadóra. Sikerült is eltalálnia legalább egyszer, majd a társa távozott, s a kapitány egyedül maradt. Ekkor ismét tüzet nyitottak egymásra. Mindkét combján súlyos, lőtt sérüléseket szenvedett, de folytatta a harcot. Egészen addig, míg az igen rossz hírnek örvendő Beretta 92-es pisztolya működésképtelenné nem vált: a lőszer elakadt. Ekkor megpróbált elmenekülni, de az afgán támadó lelőtte.

Nathan Nylander kapitány <br>(fotó: airforcetimes.com)

A magyar katonák ezalatt a szomszédos épületben védekezésre rendezkedtek be: fegyverrel a kézben várták az ismeretlen számú támadót vagy támadókat. Az alig náhány tíz méteres távolságban váltott lövéseket ők is hallották és nem tudhatták, honnan és mikor érkezik új támadó. Az épületcsoportot végül evakuálták, így az AMT-ből magyar sérült vagy áldozat nem volt.

Kapcsolódó hírek