Kis makettek nagy kiállítása: ismét Bolyai-verseny

iho   ·   2016.10.11. 13:45
cim

Aki még nem tudta volna, a Mi-4-es csillagmotorral repült...

Eljött az október, és vele az apró gépek gyülekezete, a várva-várt Bolyai makettverseny és kiállítás. Október 8-9-én immáron tizennegyedik alkalommal gyűltek össze a makettezők a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, hogy megmutassák egymásnak és az érdeklődőknek a remekműveiket.

...a Me-262-es pedig már sugárhajtóművel: épülőfélben lévő makettek

A verseny kiírása szerint több csoportosításban lehetett nevezni,  például repülőgépek, hajók, harc és egyéb járművek, sci-fi vagy festett figura témában, de a maketteket korosztályi szempontokból is megkülönböztették, így volt gyerekek, ifjúsági és felnőtt kategória is, amelyeknek a darabjait egymástól elkülönítve helyeztek el.

Sivatagi jelenet a II. világháborúból

Az elkészült makettek lehettek „egyszerűen” csak a dobozban lévő anyagok alkatrészek, matricák felhasználásával építettek, amelyekre több példa is volt. A nagyobb falat, és egyben a nehezebb feladat a különféle módon feljavított makettek elkészítése. Jó példa a sokak által ismert, fehér 6-os jelzésű, magyar Bf.109E is, amelyet reklám célból anno Budapest fölött fotózták, vagy a nyitott motorházú Bf.109-es, FW-190-es, a nyitott kabinnal összeállított szlovák MiG-21-es.

A Budapest felett repült Bf-109-es

Rögtön a bejáratnál két készülőfélben lévő gép, egy Mi-4-es és egy Me-262-es volt kiállítva, mindkettő igen részletes és precíz munka benyomását keltette.

A makettezés csúcsa az alaposan feljavított, egyedi rajzok, fotók alapján elkészített, korabeli környezetbe helyezett alkotások elkészítése, a figurákkal, földi járművekkel és egyéb tárgyakkal „felspécizett” életképek, diorámák. Ilyenekre több példa is volt, például a szépen kidolgozott, anyahajóról induló amerikai F-35-ös is.

Korok és gépek: egy mai Boeing 737-300-as, előtte egy MiG-25, egy agancsos Bf.110-es német éjszakai vadász és egy angol–amerikai Spitfire IX-es

Idén is taroltak a katonai típusok, hiszen polgári repülőgép csak egy vagy kettő volt. A makettezők között, ami már nem is nagy meglepetés, lányok is vannak és itt is bemutatták tudásukat. A kiállítás előterében folyó börze a szokásos „alapanyag” kínálatot biztosította.

Kedvelt helyszín: a hordozó, rajta az emelt szárnyú Vought F8U a vietnami háború idején

Az idei Bolyaira úgy tűnik, hogy kevesebb makett jött össze, kissé halványabbra sikerült, mint tavaly, és talán látogató sem volt annyi. Ezzel együtt jó kis verseny volt, és annak is akadt bőven izgalmas látnivaló, aki maga nem foglalkozik apró gépek mesteri megalkotásával.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek