Klímasemlegesség, katonai repülés, űrkutatás: sikeresen visszatért az ILA

iho/repülés   ·   2022.06.29. 09:00
0M8A8593

A berlini aviatikai kiállítás rengeteg nézővel, izgalmas kísérleti gépekkel, fontos szakmai fórumokkal.

„Bárki, aki tudni szeretné, hogyan fog kinézni a repülés jövője konkrétan, jó helyen van az ILA-n” – mondta még nyitáskor Olaf Scholz szövetségi kancellár. A német főváros öt napig volt a repülés jövőjének központja és csereplatformja: a nemzetközi ipar, a politika, a fegyveres erők és a tudomány a Pioneering Aerospace mottó alatt találkozott egymással.

(fotók: Berlin Messe Gmbh

29 ország mintegy 550 kiállítója mutatta be csúcstechnológiás termékek széles skáláját, valamint kutatási és fejlesztési projekteket. Körülbelül 360 előadó vitatta meg az aktuális repülési kérdéseket öt színpadon. A központi témák a klímasemleges repülés, a katonai biztonság és az űrutazás előnyei az emberiség számára voltak. A közönség érdeklődése nagy volt - a hétvégi zártkörű közönségre szóló jegyek gyorsan elkeltek – írja a a Messe Berlin magyarországi képviseletének szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

A pandémia okozta szünet után tehát nagy sikerrel tért vissza Európa egyik legfontosabb repülés-szakmai kiállítása, fóruma. Körülbelül 60 különböző méretű és kategóriájú repülőgépet mutattak be: a „levegő óriásaitól”, mint az A380 és a Beluga szállítórepülőgép (Airbus), a katonai repülőgépeken át, mint például az F35 többcélú harci repülőgép (Lockheed Martin) és a CH -47-Chinook nehéz szállítóhelikopter (Boeing) olyan innovatív repülőgépekig, mint a Volocopter repülő taxija, a Rolls Royce teljesen elektromos "Spirit of Innovation" repülőgépe vagy az Apus i-2 hidrogénüzemű repülőgépe.

Az ILA Berlin ismét hangsúlyozta Európa legfontosabb űrkiállításának jelentőségét. Különleges esemény volt az Astronaut Talk Matthias Maurerrel, Alexander Gersttel, Thomas Reiterrel és Reinhold Ewalddal. Az Advanced Air Mobility kiállítási terület a pilóta nélküli légi járművek és az elektromos meghajtású függőleges felszálló járművek (eVTOL) teljes spektrumát mutatta be.

A Katonai Támogató Központban a Luftwaffe és az ipar bemutatta, hogyan működnek együtt a repülőgépek és berendezések működőképes bevetése érdekében. Az International Supplier Center (ISC) színpadán minden a beszállítók aktuális témái körül forgott - a klímasemleges repüléstől és a digitalizáláson át az ellátási lánc stabilitásáig.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek