Lelőtt UAV Izrael fölött: egy légiharc drámai másodpercei

iho/repülés   ·   2012.10.10. 18:41
uavdowncim

Az izraeli légierő nyilvánosságra hozta a legutóbbi légiincidens rövid, de izgalmas videófelvételét: egy az ország légterébe behatoló, pilóta nélküli vagyis UAV (Unmanned Air Vehicle) repülőgép lelövését.

Az október hatodikán megsemmisített ismeretlen eszköz roncsai Izraeli déli részén, a Negev-sivatagban értek földet. A légierő közleménye szerint még tart a roncsok vizsgálata, a szakértők megkísérlik azonosítani a repülőeszköz típusát.

Feltételezések szerint a gép Libanonból, vagy legalábbis Libanon felől repült a Földközi-tenger fölé, majd keletre fordult, átrepült Gáza fölött, és így ért az izraeli légtérbe.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a gépet már az Izraelbe való berepülés előtt bemérték, és követték is a légierő gépei, amíg meg nem született a döntés a lelövéséről.

A felvételen jól látható, amint a gép közelében megjelenik egy kis hatótávolságú levegő-levegő rakéta, amely közvetlen találatot ér el, tehát nem az UAV mellett robban, hanem valóban telibe találja a repülőeszközt. A lángoló roncsok mellett pedig feltűnik egy gép is, feltehetően maga az UAV-ot lelövő vadász, egy F-16-os.

A Flightglobal öszeállítása szerint legutóbb 2006-ban, előtte pedig 2004-ben történt hasonló incidens. 2006-ban egy iráni gyártmányú Ababil UAV repült Izrael fölé, amelyet Libanonból egy Hezbollah-alakulat indított, ezt is egy F-16-os lőtte le, roncsai pedig a tengerbe estek.

Kapcsolódó hírek