Lufthansa-számok: a csoport erősödik Magyarországon

iho   ·   2017.04.20. 08:45
cim_fh

Tovább bővült a Lufthansa Csoport öt légitársaságának utasforgalma Magyarországon 2016-ban: az előző évhez képest 1,6 százalékkal több utas választotta a csoport járatait, miközben a hazai jegyértékesítés 2,6 százalékkal emelkedett. A Lufthansa, a SWISS International Air Lines, az Austrian Airlines, a Brussels Airlines és a Eurowings 1,6 milliónál is több utast is szállított a Budapestre, illetve Debrecenbe tartó, vagy onnan induló járatain. Jelentősen nőtt a Hévíz-Balaton repülőtérre közlekedő járatok forgalma: a Németországból érkező charterjáratokon húsz százalékos volt a bővülés, hangzott el a csoport tegnapi szokásos hazai évértékelőjén.

A Lufthansa Csoport hasonló növekedést ért el Kelet-, Közép- és Dél-Európában. A csoport légitársaságai 1,3 százalékkal több utast szállítottak tavaly a régió tizenhat országában, mint egy évvel korábban. „A régió átlagosan három százalékos GDP növekedése meghaladja a nyugat-európai országokét, és ez az üzleti utazások alakulásában is megnyilvánul: a tavalyi év során mintegy kétezer vállalattal nőtt üzleti ügyfeleink száma” – mondta Peter Pullem, a Lufthansa Csoport regionális vezetője. A csoport továbbá húsz százalékos növekedést tapasztalt a népszerű horvát és görög nyaralóhelyekre tartó járatokon, amelyek kapacitás-kihasználtsága a legmagasabbak között van.

„Rekordszámú utazó választotta a Lufthansa Csoport magyarországi járatait, a tavalyi év során 1,6 milliónál is több utast üdvözölhettünk a Budapestre, Debrecenbe és Sármellékre érkező, illetve onnan felszálló járatainkon” – mondta Antal Gábor, a Lufthansa Csoport magyarországi vezetője. „Heti 168 járatával, illetve évi mintegy 2,2 milliós üléskapacitásával csoportunk a második legnagyobb kínálatú légiutas-szállító Magyarországon” – tette hozzá.

Tavaly közel három százalékkal bővült a vállalatok felé történő jegyértékesítés, a teljes jegyeladás bő egyharmadát immár az üzleti célú, illetve vállalati jegyeladás teszi ki. Az üzleti utazók közül legtöbben Brüsszelbe, Stuttgartba és Szófiába repültek.

A Lufthansa Csoport kontinentális és interkontinentális járatait is figyelembe véve stagnál a First Classon, és némileg csökken a Business Classon utazók száma: az utasok mintegy hat százaléka repül az üzleti osztályon. Ezzel párhuzamosan rendkívül népszerű a csoporton belül egyelőre csak a Lufthansa interkontinentális járatain elérhető Premium Economy osztály, az összes utas 1,5 százaléka már ide vált jegyet, ami 2,5-szeres növekedés az előző évhez képest. 2018-tól a csoport másik tagja, az Austrian Airlines is bevezeti ezt az utasosztályt.

A Lufthansa Csoport járatain a tavalyi év során számos európai országból lényegesen több utas érkezett Magyarországra: a Németországból érkezők száma tizenkét százalékkal nőtt, míg Franciaországból tizenkilenc százalékkal, az Egyesült Királyságból tizennyolc százalékkal, Spanyolországból huszonegy százalékkal, Portugáliából pedig hetvenegy százalékkal többen látogattak hazánkba. „Örvendetes ez a bővülés, amivel a Lufthansa Csoport hozzájárulhat a magyar gazdaság és turisztika fejlődéséhez” – mondta Antal Gábor.

Tavaly tizenegy százalékkal több jegyet adott el Magyarországon a Lufthansa Csoport az Észak-Amerikába tartó járatokra – az első osztályra például tizennégy százalékkal több jegy fogyott. A csoport növekvő, harminchét százalékos piaci részesedésével tovább erősítette piacvezető helyét a transzatlanti útvonalakon. Az amerikai kontinens északi felébe repülő utasok tíz százaléka Business Classon, öt százalék pedig Premium Economyn utazik – mindkét érték közel duplája a szokásos átlagnak. A legtöbben Magyarországról továbbra is New Yorkot (+17 százalék), Miamit (+20 százalék) és Los Angelest (+12 százalék) keresik fel, a nyaralóvárosok közül pedig Miami, Tampa (+50 százalék) és Cancun voltak a legnépszerűbbek.

Magyarországról tavaly tizennyolc százalékkal több utas repült a csoport járataival Afrikába, míg a Dél-Amerikába tartó gépeken tizennégy százalékkal volt magasabb a forgalom. Az ázsiai útvonalakon stagnált az utasszám, míg a Távol-Keletre negyedével kevesebben repültek.

A Lufthansa Csoport négy légitársasága összesen heti százharminc járatot közlekedtet Magyarország és Frankfurt, München, Zürich, Bécs illetve Brüsszel között, a Germanwings/Eurowings pedig harmincnyolc járatot üzemeltet a magyar főváros és Hamburg, Düsseldorf, Stuttgart, valamint Köln-Bonn között, hangzik az összefoglaló.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek