Magnus gépek Nigériába, katonáknak

iho/repülés   ·   2021.01.25. 18:30
original7

Egy ottani gyár fegyverezheti majd fel a gépeket légitámogatási és felderítési katonai küldetésekhez. Rövid Magnus-történet, korábbi kínai és orosz együttműködési tervek.

A pécsi székhelyű Magnus Aircraft megállapodott a nigériai légierővel polgári és megfigyelő légcsavaros repülőgépek beszállításáról, valamint nigériai pilóták magyarországi kiképzéséről. Boros László ügyvezető igazgató szerint húsz és ötven között lehet a leszállított repülőgépek száma, jelenleg ennyiről zajlanak a tárgyalások – adja hírül a 24.hu.

(fotók: Magnus Aircraft)

A nigériai légierő erősíti a kapcsolatait Magyarországgal a pilótaképzésben, a légieszközök karban- és üzemben tartásában, valamint a felderítő- és megfigyelő rendszerek kiépítésében.

Déri Endre nigériai tiszteletbeli konzul és Boros László, a Magnus Aircraft repülőgépgyár ügyvezető igazgatója találkozott a nigériai légierő főparancsnokával, Szadik Abubakar tábornaggyal, valamint látogatást tettek a zariai Nigériai Repüléstechnológiai Egyetemen.

A légcsavaros repülőgépek harci alkalmazása a konfliktus sújtotta afrikai országokban elsősorban gazdasági okokra vezethető vissza: egy harci helikopter üzemeltetési költsége hatezer dollárba kerül óránként, míg a légcsavaros repülőgépeké hatvan dollárba.

Boros cáfolta, hogy kész fegyverzetrendszerrel adnák el a repülőgépeiket Nigériának, ahol azokat a Boko Haram illetve különböző fegyveres szervezetek ellen vetnék be. Nigériai források szerint a repülőgépeket a nigériai repüléstechnológiai egyetem és a Kaduna államban található nigériai fegyvergyár fegyverezheti majd fel légitámogatási és felderítési katonai küldetésekhez.

Déri Endre nigériai tiszteletbeli konzul elmondása szerint a Magnus Aircrafttal kötött megállapodás csak az első lépése a nigériai légierővel kezdődő magyar együttműködésben. Szadik Abubakar tábornagy márciusban Magyarországra látogat, hogy tárgyalásokat folytasson a pilóták magyarországi kiképzéséről, valamint a nigériai állományában változatlanul működő Mig vadászgépek és Mi harci helikopterek felülvizsgálatáról.

Nigériában folyamatosan fegveres konfliktusok zajlanak. Az északi államokban a Boko Haram terrorszervezet aktivitása fokozódott az elmúlt hónapokban, míg a középső, úgynevezett Belső-övben a fegyveres bűnbandák támadják a lakosságot.

A Magnus Aircraft Fusion először az E-Fusion koncepciójával és kísérleti példányaival hívta fel magára a figyelmet, 2019-ben készült el a pécsi telepen az összeszerelő üzem és a kompozitelem-gyártó.

(fotó: MTI)

A (most már nem elektromos) egymotoros, kétüléses gépekből teljes kapacitás esetén a cég évi 80-90-et tud elkészíteni, a távirati iroda jelentése szerint a Fusion 213 típusú oktatógépből elsőnek egy kiképzéssel foglalkozó cég vásárolt.

2019 végén a Fusion mellett megkezdték a felkészülést egy orosz egymotoros, eredetileg fémépítésű négyüléses, az Il-103-as gyártására is. Korábban Kínával is tárgyaltak, és szó volt egy kazahsztáni közös repülőgépgyártó vállalatról is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek