Magyarország először rendez repülőrali-Eb-t

iho/repülés   ·   2011.08.29. 15:51

A szervezők hétfői tájékoztatója szerint a legjobbak a szombati záróünnepségen vehetik át díjaikat, az esemény pedig a "Repülj a bajnokkal!" elnevezésű légi show-val ér véget.

Ennek a fajta ralizásnak a célja – az autós ralival szemben – nem a gyorsaság, hanem a nagyfokú precizitás. A repülések mintegy másfél óráig tartanak és egy nagyon kis helyre történő, igen pontosan kivitelezendő leszállással zárulnak. E, Skandináviából származó sportágban tilos modern tájékozódási eszközöket igénybe venni, minden az adott páros tagjainak összeszokottságán és egyéni képességein múlik. A pilóta és a navigátor a felszállás előtt húsz perccel kapja meg a „körülbelüli” repülési térképet, ez alapján kell nekik a pontos útvonaltervet megszerkeszteniük. Az útvonal ellenőrző pontokat tartalmaz, melyekhez a légi egységeknek méterre és másodpercre pontosan tartaniuk kell magukat. Emellett a térképhez kapott fotók alapján különböző földi jeleket kell azonosítaniuk, és azokat az ellenőrző lapjukra be kell jelölniük.

A zsűri e lapok, illetve a fedélzeten elhelyezett és lezárt GPS-ek adatai, valamint a kamerával is rögzített landolás pontossága alapján hozza meg döntését.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Magyar tulajdonba került a Dunakeszi Járműjavító Kft.

iho/vasút   ·   2022.06.29. 15:00

A Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. megszerezte a TMH International AG tulajdonrészét a Dunakeszi Járműjavító Kft.-t birtokló TMH Hungary Invest Zrt.-ben, ezzel a nemzetgazdaság szempontjából stratégiai jelentőségű vállalat teljes egészében magyar tulajdonba került.