Mali hadművelet: nemzetközi segítség a levegőben

iho/repülés   ·   2013.01.23. 18:00
cim

A francia harcoló egységek számára a csapatok és felszerelések helyszínre juttatása okozta a legkomolyabb fejtörést az ENSZ-határozatok bázisán indított katonai fellépés kezdetekor, január közepén. Az Al-Kaida és más militáns muzulmánok felkelése elleni hadműveletek elindításához Belgium, Kanada, Dánia, Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság nyújtott logisztikai segítséget.

A Királyi Légierő egyik C-17-ese

A Flightglobal összefoglalója szerint a legnagyobb gépek, amelyek felszerelést, csapatokat és katonai járműveket szállítanak Bamakóba, a kanadaiak és a britek C-17-esei, de az amerikaiak is repültek öt C-17-es bevetést a mali fővárosba. Belgium, és Dánia C-130-as Herkulesekkel, Németország kéthajtóműves Transallokkal is szállít.

Belgium részéről a helyszínre küldtek még két AugustaWestland AW109-es helikoptert, ezeket főképp sebesültszállításra használják, ha szükséges.

Ami a franciák felvonulását illeti, a szárazföldi erők kötelékében Aerospatiale Gazelle helikopterek vesznek részt a hadműveletben, Csádból pedig két Dassault Mirage F1 CR felderítő harcigépet is átirányítottak. A csapásmérés legfőbb eszközei: hat Mirage 2000D és négy Rafale B szintén Csádból teljesít bevetéseket, ezeket a gépeket öt Boeing C-135-ös tanker tölti fel a levegőben.

Francia Mirage F1-es egy Bamako környéki támaszponton

Természetesen a franciák is átcsoportosították szállítógépeiket, öt Herkulest és C160-as Transallokat, és segítenek a haditengerészet  Atlantique légtérfelügyelő és felderítő gépei is. Végül a helyi szállítási feladatokat Eurocopter SA330-as Pumákkal végzik, ezeket a helikoptereket is nagy szállítógépekkel vitték Bamakóba.

Kapcsolódó hírek